Oroszország elleni szankciók: a néppárti, liberális és zöld frakció szigorítana

Levélben fordultak szerdán az Európai Parlament néppárti, liberális és zöld frakcióinak vezetői Donald Tuskhoz, az Európai Tanács elnökéhez annak érdekében, hogy a másnap kezdődő uniós csúcstalálkozón fogadjanak el szigorúbb szankciókat Oroszországgal szemben a szíriai beavatkozás miatt.

A liberális képviselőcsoportot vezető Guy Verhofstadt, valamint Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője és Rebecca Harms, a zöldek társelnöke által aláírt levélben üdvözölték, hogy az uniós állam- és kormányfők e heti csúcsértekezletén napirenden lesz az Oroszországgal való együttműködés kérdése, de hangsúlyozták, az EU-nak konkrét eszközökre van szüksége ahhoz, hogy megakadályozhassa az "orosz háborús bűncselekményeket Szíriában".

Mint írták, rövid távon a Vlagyimir Putyin orosz elnököt és belső körét célzó büntetőintézkedésekkel lehetne a leghatékonyabban elérni, hogy Oroszország eleget tegyen az ENSZ Biztonsági Tanácsában elfogadott határozatoknak.

"Véget kell vetni a vegyi fegyverek és a hordóbombák válogatás nélküli, civilek elleni használatának Aleppóban" - szögezték le az aláírók.

Az uniós külügyminiszterek a hét elején célzott szankciókat fogadtak el bizonyos szíriai tisztségviselők ellen. "Most az Európai Tanácson a sor, hogy valódi intézkedéseket foganatosítson, amelyekkel nyomást lehet gyakorolni az orosz vezetésre annak érdekében, hogy eleget tegyen a nemzetközi jog előírásainak" - olvasható a levélben.

A nyugati hatalmak háborús és emberiesség elleni bűnökkel vádolják a Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette rezsimet és legfőbb támogatóját, Oroszországot, amely közölte, nem állítja le légi hadműveleteit Szíriában. A Nyugat szerint orosz és szíriai harci repülőgépek szándékosan bombáznak civileket, kórházakat és segélyszállítmányokat, hogy megtörjék az észak-szíriai Aleppó lázadók ellenőrizte, keleti negyedeiben rekedt mintegy negyedmillió lakost. Moszkva és Damaszkusz ezzel ellentétben azt állítja, hogy csak szélsőséges fegyveresekre mérnek csapásokat.

Kapcsolódók

Kimaradt?