Újabb atomrobbantás történt Észak-Koreában

Phenjan bejelentette, hogy pénteken végrehajtotta ötödik kísérleti atomrobbantását a kommunista rezsim fennállásnak 68. évfordulója alkalmából. Péntek reggel több nemzetközi földtani intézet észlelt ötös erősségű földmozgást Észak-Koreában, a dél-koreai vezérkar „mesterséges szeizmikus hullámokról” számolt be.

A földmozgás tényét európai kutatóállomások is megerősítették, ahol ötös erősségű rengést mértek, de órákig nem volt hivatalos megerősítés arról, hogy nukleáris robbantás okozta-e a lökéshullámokat. A kínai földrengésfigyelő rendszer szintén észlelte a földmozgást, és onnan is azt közölték: gyaníthatóan robbanás az oka a helyi idő szerint reggel fél kilenckor tapasztalt földmozgásnak, melynek kiváltó oka a felszínen volt, nem a föld mélyében.

A dél-koreai vezérkar tájékoztatása „mesterséges szeizmikus hullámokról” számolt be az észak-koreai nukleáris kísérleti bázis közelében, és közölték, hogy vizsgálják, nukleáris robbantás okozta-e. A dél-koreai elnöki hivatal tájékoztatása szerint a történtek miatt az elnöki palotában, a Kék Házban összeül az ország nemzetbiztonsági tanácsa, melynek ülését a miniszterelnök fogja vezetni.

A kommunizmus fennállásnak 68. évfordulója volt az alkalom

Phenjan néhány órával később bejelentette, hogy pénteken végrehajtotta ötödik kísérleti atomrobbantását a kommunista rezsim fennállásnak 68. évfordulója alkalmából.

A japán kormány is tudatta: az eset miatt Tokió az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli összehívását fogja kezdeményezni. Egy szakértő a Reuters hírügynökségnek elmondta: egy ilyen földmozgás 20-30 kilotonnás atomtöltet felrobbantására utal, ez pedig a legerősebb atombomba lehet, amelyet Észak-Korea eddig felrobbantott.

„Ez nem egy jó nap” - mondta a történtekről Jeffrey Lewis, a kaliforniai Middlebury Nemzetközi Tanulmányok Intézet szakértője.

Ez már az ötödik kísérleti atomrobbantás

Észak-Korea 2006-ban hajtotta végre első kísérleti atomrobbantását. Ha most is atombombát robbantott, akkor ez már az ötödik kísérleti atomrobbantása. Phenjan legutóbb januárban hajtott végre ilyen kísérletet, majd műholdat kísérelt meg felbocsátani számára tiltott ballisztikus rakéta technológiával. Ezért és a januári kísérleti robbantásért a nemzetközi közösség minden korábbinál szigorúbb büntetőintézkedéseket vezetett be Észak-Koreával szemben.

A Laoszban tartózkodó dél-koreai államfő bejelentette: megszakítja útját, és hazautazik. Pak Gun Hje elítélte a kísérleti atomrobbantást, melyet olyan provokációnak nevezett, mely csak szigorúbb szankciókat és mélyebb elszigeteltséget okoz Phenjannak, és a rendszer önpusztítását mozdítja elő. A dél-koreai elnök Barack Obamával is beszélt telefonon a történtek miatt. Pak hivatala közölte: Szöul „sokkal szigorúbb szankciókat” követel Phenjan ellen, és "minden lehetséges eszközt" bevet, hogy rábírja Észak-Koreát, mondjon le atomambícióiról. Észak-Korea ötödik kísérleti atomrobbantása Kim Dzsongun észak-koreai diktátor „mániákus felelőtlenségéről” tanúskodik - közölte a Kék Ház.

A japán miniszterelnök közleményben tudatta: a történtek súlyos fenyegetést jelentenek Japánra nézve. Mint mondta: elfogadhatatlan, hogy Észak-Korea újabb atomrobbantást hajtson végre. A japán külügyminiszter azt is sietett hangsúlyozni: az újabb kísérleti atomrobbantással Phenjan ismételten megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait. Washingtonban a Fehér Ház egyelőre nem reagált.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?