Pekingnek és Moszkvának sem tetszik a THAAD rakétavédelmi rendszer

Kína ellenzi az amerikai THAAD rakétavédelmi rendszer Dél-Koreába telepítését - közölte Hszi Csin-ping kínai elnök Pak Gun Hje dél-koreai államfővel a Hszinhua kínai hírügynökség hétfői tudósítása szerint.

„A kérdés nem megfelelő kezelése nem kedvez a térség stabilitásának és fokozhatja a vitákat” - mondta a kínai elnök dél-koreai kollégájának a G20 csoport hangcsoui csúcstalálkozóján tartott megbeszélésükön. A kínai elnök emellett megerősítette, országa elkötelezett a Korei-félsziget nukleáris leszerelésében. Hszi Csin-ping a viták párbeszéd útján történő rendezését is hangsúlyozta.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint Pak Gun Hje válaszul közölte: Észak-Korea negyedik atomkísérlete és rakétakilövései kihívást jelentenek Szöul és Peking kapcsolataira nézve. Hozzátette, Phenjan provokációi súlyosan ártanak a Koreai-félsziget és Északkelet-Ázsia békéjének és stabilitásának.

Dél-Korea és az Egyesült Államok az után kezdett el tárgyalni a mozgatható hadszíntéri rakétavédelmi rendszer (THAAD) telepítéséről, hogy Észak-Korea február elején nagy hatótávolságú ballisztikus rakétával végzett kísérletet, előtte pedig végrehajtotta negyedik föld alatti atomrobbantását is, megsértve az ENSZ Biztonsági Tanácsának tiltó határozatait.

Bár Kína is elítélte Phenjan tetteit, a THAAD telepítése ellen - ellenintézkedésekkel fenyegetve is - minden lehetséges fórumon tiltakozik, mivel meggyőződése, hogy a rendszer kínai területek megfigyelését szolgálja. Moszkva hasonló okokból szintén határozottan ellenzi a tervet.

Szöul ugyanakkor azt hangsúlyozza, hogy a rakétavédelmi rendszer önvédelmi célokat szolgál Dél-Korea számára.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?