Cameron nem akar vitázni a Brexitről

David Cameron nem hajlandó senkivel vitázni a Nagy-Britannia uniós tagságáról tartandó június 23-i népszavazásig - írta az index.hu a hétfői Telegraph alapján.

A miniszterelnök június 19-én a brit közszolgálati tévé közönségkérdezős műsorában, a Question Time-ban fog szerepelni, ahol élőben válaszol a nézők kérdéseire. Lemondta azonban részvételét a pár nappal később a Wembley stadionban esedékes vitán; azaz egyetlen euroszkeptikus politikussal sem kell farkasszemet néznie. A vitához legközelebb akkor fog állni, amikor az ITV-ben a UKIP vezetőjével, Nigel Farage-zsal párhuzamosan fogja kérdezni a stúdióban ülő közönség. 

A kormány helyzete igen sajátságos, az uniós tagság felülvizsgálatáról szóló népszavazást ugyanis David Cameron dobta be választási blöffként, azonban miután sikerült néhány privilégiumot kiharcolnia az EU-tól, kihátrált a kilépést támogatói közül. Azonban miközben a kormánynak egyre inkább nyűg a referendum, a konzervatívok egy része - még kormánytagok is - az idegenellenes UKIP-hez csatlakozva kiállnak a Brexit mellett.

Cameron döntése abból a szempontból teljesen érthető, hogy nem érdeke bedobnia magát sem az igen-ek sem a nem-ek mellett, azonban a kihátrálás még akkor is kínos, ha nem ő az első brit miniszterelnök, aki hasonlóan cselekedett. Ahogy arról Orbán Viktor vita-fóbiája kapcsán írtunk, Margaret Thatcher például azért utálta az amerikai módira szervezett vitákat, mivel azok személyközpontúvá teszik az amúgy csapatmunkán alapuló kormányzást.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?