Hillary Clintonnak már nagyon elege van Bernie Sandsersből

Kentuckyban és Oregonban tartanak előválasztást a demokraták kedden. A szavazók Hillary Clinton volt külügyminiszter és Bernie Sanders vermonti szenátor között választhatnak. A republikánus oldalon Donald Trump New York-i üzletember az egyetlen elnökjelölt-aspiráns.

Hillary Clinton és Bernie Sanders az utolsó pillanatig kampányolt Kentucky államban, ahol a közvélemény-kutatások Clintont jelzik győztesnek. Kentuckyban 60 delegátusról döntenek, Oregonban pedig 74 kongresszusi küldött megnyerése a tét. A delegátusok vagy kongresszusi küldöttek azok a politikusok, akik a nyári elnökjelölt-állító országos konvención szavaznak majd a párt elnökjelöltjéről.
A demokraták elnökjelöltségének elnyeréséhez 2383 delegátus támogatására van szükség. Hillary Clinton a delegátusok 94 százalékának támogatását már elnyerte: 2240-en támogatják őt. Bernie Sandersnek eddig 1473 küldöttet sikerült maga mellé állítania.

Elemzők szerint Clinton kétfrontos harcot vív, egyrészt pártbéli vetélytársa, Bernie Sanders, másrészt a republikánusok várható elnökjelöltje, Donald Trump ellen. Sandersre a demokrata pártelit részéről nagy nyomás nehezedik: unszolják, hogy lépjen vissza, mert gyengíti Clinton novemberi győzelmének esélyeit. Maga Hillary Clinton is hangot adott bosszúságának, hangoztatva, hogy "elege van" Sandersből. A vermonti szenátor azonban azzal érvel: még mindig van lehetősége arra, hogy elnyerje az elnökjelöltséget.

A republikánus táborban gyakorlatilag már befejeződött a versengés: Donald Trump az egyetlen esélyes elnökjelölt. A republikánus elnökjelöltséghez 1237 delegátus támogatására van szükség, Trumpnak pedig eddig 1134 küldöttet sikerült maga mellé állítania. Egyre több republikánus politikus sorakozik fel Trump mellett, sőt centrista demokrata politikusok a Politico című lapnak nyilatkozva azt fejtegették, hogy képesek lesznek együttműködni Trumppal. A The Washington Post legfrissebb híre szerint a republikánusok várható elnökjelöltje szerdán találkozik Henry Kissinger volt külügyminiszterrel, aki Richard Nixon és Gerald Ford mellett dolgozott.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?