Türkmenisztánban betiltották a cigarettát

A türkmén hatóságok arra kényszerítik az ország fővárosának üzleteit, hogy teljes egészében hagyjanak fel a cigaretta árusításával, miután Gurbanguly Berdimukhammedow államfő nyilatkozatban foglalt állást a dohányzással és a dohánytermékek árusításával szemben.

A francia hírügynökség megszólaltatott több kereskedőt, akiknek egyike elmondta: a drogellenes hatóságok funkcionáriusai nemrég megjelentek az üzletében, és megparancsolták, hogy távolítsa el az összes cigarettát a polcokról, máskülönben súlyos pénzbüntetést szabnak ki.

A kereskedők most már csak pult alól, csupán "törzsvendégeiknek és barátaiknak" mernek cigarettát eladni, ugyanis ha rajtakapják őket, akár tízhavi bérrel egyenértékű pénzbüntetéssel sújthatják őket. Emiatt az utcán "feketén" értékesített cigaretta ára jelentősen megugrott.

A kábítószer-ellenes tisztviselők a fővárosban több más boltot is felkerestek, hogy érvényt szerezzenek a "tiltásnak", annak ellenére, hogy a kormány semmiféle tiltó rendeletet nem jelentett be hivatalosan. A "jogalapot" pusztán Gurbanguly Berdimukhammedow államfő megnyilatkozása adta. Az elnök - akinek eredeti foglalkozása fogorvos - január 5-én egy kormányülésen "hathatós intézkedéseket" követelt "a dohány gyökeres felszámolására", szavait a televízióban is közvetítették.

Türkmenisztánban a legalacsonyabb a dohányzók aránya, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint mindössze 8 százalékot tesznek ki.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?