Náciként ábrázolták Angela Merkelt a lengyelek

Szokatlan címlappal jelent meg a Wprost című jobbközép hetilap Varsóban.

A Varsó és Brüsszel közötti éles vita foglalkoztatta leginkább több lengyel újság hétfői kiadását, köztük a Wprost című jobbközép hetilapét is, amelynek címlapján mások mellett Angela Merkel német kancellár, Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke látható katonai egyenruhában, amint egy térkép fölé hajolnak, az illusztráció felirata pedig így szól: „Újra felügyelni akarják Lengyelországot”.

Az illusztráció az Európai Unió zászlajával a háttérben erősen emlékeztet a második világháború során Adolf Hitler főhadiszállásán készült fényképfelvételekre – jegyezte meg a dpa hírügynökség.

A wSieci című konzervatív hetilap még távolabb nyúl vissza az időben. Lengyelország 18. századi – Ausztria, Poroszország és Oroszország közötti – hármas felosztására emlékeztet címlapján „Lengyelország-ellenes összeesküvés – Katalin cárnőtől Merkelig” felirattal. A kép központi figurái Katalin cárnő mellett Merkel és Schulz.

Az Európai Unió egyes német tisztségviselői az utóbbi időben többször fogalmaztak meg kritikus álláspontot a novemberben kormányra került jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) párt intézkedéseit illetően.

Legutóbb Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung honlapján vasárnap közzétett interjúban kijelentette, „a lengyel kormány a választási győzelmét arra szóló felhatalmazásnak tekinti, hogy az államérdeket a győztes párt akaratának rendelje alá”. Schulz „Putyin-stílusú demokráciának”, az európai politika „veszélyes putyinizálásának” nevezte a PiS politikáját. Schulz nyilatkozatát több lengyel politikus – köztük ellenzéki is – bírálta, sőt botrányosnak minősítette.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?