Vízágyúkat kellett bevetni a Kölnben tartott tüntetésen

Elszabadultak az indulatok a Kölnben tartott tüntetésen, amely azután kezdődött, hogy Angela Merkel kancellár pártja, a CDU elnökségi ülése után bejelentette: a német “polgárok és a menekültek nagy többségének érdekében” változtatni kell a menekültügyi szabályozáson a szilveszter éjszaka nők ellen elkövetett tömeges támadások fényében.

A délutáni tüntetésen összegyűlt tömegből többen üvegekkel és petárdákkal dobálták meg az eseményt biztosító rendőröket, erre a hatóságok – figyelmeztetések után – vízágyúkat vetettek be a tüntetőkkel szemben. Az összetűzésekben egy újságíró megsérült – közölte a kölni rendőrség szóvivője az MTI szerint. Szemtanúk több sérültről is beszámoltak, akik közül egyesek vágott sebeket szenvedtek az arcukon. A rendőrség becslései szerint a megmozdulásán mintegy 1700-an vettek részt, akiknek mintegy fele erőszakoskodó huligán volt.

A CDU elnöksége az ülésen elfogadott egy Mainzi nyilatkozat című dokumentumot, amelyben egyebek mellett a Németországba érkező menekültek számának korlátozását, az elutasított menedékkérők hazaküldésének felgyorsítását, a bűncselekményt elkövetők menedékjogtól való megfosztását és általában véve hatósági ellenőrzésük erősítését irányozza elő."

A szilveszterkor történtek visszataszító bűncselekmények, amelyek határozott válaszokat követelnek" - fogalmazott Angela Merkel az ülés után nyilatkozva. Közölte: reméli, hogy a változtatásokról gyorsan meg tudnak egyezni a koalíciós partner szociáldemokratákkal, és "hamarosan világossá válik, hogy milyen törvénymódosításokat tudunk meghozni".

Hannelore Kraft, a Kölnt is magában foglaló Észak-Rajna-Vesztfália szociáldemokrata miniszterelnöke azt mondta szombaton, hogy nem zárja ki a menekültügyi törvények módosítását. "Ha (a törvények) javításra szorulnak, nem fogjuk magunkat kivonni ennek tárgyilagos megvitatása alól" - fogalmazott.

Kölnben szilveszter éjszakáján mintegy ezer, többségében "arab és észak-afrikai kinézetű" fiatalember csoportokra oszolva nőket támadott meg és molesztált. A német rendőrséghez azóta már mintegy kétszáz feljelentés érkezett. Németország más városaiban, sőt Svájcban és Ausztriában is történtek hasonló incidensek. A kölni támadásoknak eddig 32 gyanúsítottját azonosították, közülük 22-en menedékkérők

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?