Nyugdíjazták a kölni rendőrfőkapitányt a szilveszter esti támadások miatt

Idő előtt nyugállományba helyezték Wolfgang Albers kölni rendőrfőkapitányt, aki a szilveszter éjszaka Kölnben nők ellen elkövetett támadások kapcsán adott rendőrségi tájékoztatás miatt széles körben bírálatok kereszttüzébe került - számolt be pénteken a Kölner Stadt-Anzeiger című német napilap. A hatvanéves rendőrfőnököt Ralf Jaeger tartományi belügyminiszter értesítette a felmentésről, illetve nyugdíjazásáról.

Albersnek azt vetették a szemére, hogy a támadások után nem tájékoztatta időben a nyilvánosságot a történtekről és egyebek mellett a gyanúsítottak származásával kapcsolatos információkat tartott vissza. Az elkövetők ugyanis arabok voltak, a legfrissebb hírek szerint a gyanúsítottak között 18 menedékkérő is van.

Szilveszter éjszaka a kölni főpályaudvar előtt mintegy ezer fős észak-afrikaiakból, arabokból álló tömeg gyűlt össze, amely egyre fenyegetőbben kezdett viselkedni. Petárdákat, tűzijátákokat dobtak a járókelők közé, mire a rendőrség a teret kiürítette. Kisebb csoportokban mégis visszatértek, körbefogtak arra járókat, erőszakkal elvettek pénztárcákat, mobiltelefonokat. Sok nőt pedig szexuálisan zaklattak: elvették a ruháikat, leszakították alsóneműiket, megfogdosták őket.

A helyi rendőrség jelentésében az újév napján még az állt, hogy az éjszaka békésen telt, majd amikor napokkal később a sajtóban megjelentek az első cikkek a történtekről, már több, mint száz feljelentés született, melynek háromnegyede szexuális zaklatásról is említést tett.

A kölni rendőrfőnököt amúgy a szakszervezet a védelmébe vette, azt állítva, hogy a tömeg feloszlatásához nem volt elég rendőr – sokukat a menekültáradat miatt a déli határok ellenőrzésére vezényelték.

Január 4-én készült egy rendőri jelentés a szilveszterkor történtekről, azt ezt jegyző rendőrtiszt leírhatatlannak nevezte azt, ami a téren történt. A rendőrök nem voltak elegen, túl sok minden történt egyszerre, ezért nem tudtak segíteni mindegyik áldozatnak, nem tudták mindenki feljelentését rögzíteni, és ez frusztrálta őket - derül ki az anyagból. Ráadásul az intézkedés alá vont külföldiek jóformán a szemükbe nevettek, és azt éreztették a rendőrökkel, hogy úgysem tudnak eljárni ellenük.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?