Németországi molesztálás: a hatóságok elvesztették az ellenőrzést a helyzet felett

A német szövetségi rendőrség egyik kiszivárgott belső jelentése szerint a nők ellen elkövetett,  szilveszter éjszakáján történt támadásokkor a német hatóságok elvesztették az ellenőrzést a helyzet felett, a rendőrök pedig attól tartottak, hogy súlyos sérültek,  sőt akár halottak is lehetnek -  írta a Spiegel Online internetes portál csütörtökön.

 A helyzet "kaotikus és megalázó" volt  - fogalmazott a Spiegel  Online összegezve  a birtokába jutott,   január 4-én keltezésű jelentést, amelynek szerzője - mint írta -  a német szövetségi rendőrség egyik vezetője. "A kísérettel vagy anélkül úton lévő nők valóságos vesszőfutásra kényszerültek az erősen alkoholizált  férfiak tömegében, mégpedig szinte leírhatatlan módon" -  állt a dokumentumban, amelyből kitűnt, hogy a kölni pályaudvar előtt és annak területén összeverődött tömeget a rendőrségi jelenlét egyáltalán nem riasztotta meg.

A rendőrök számos, zavart állapotban lévő, síró és megfélemlített járókelőbe, különösen sok nőbe és lányba botlottak, akik verekedésekről, lopásokról és szexuális zaklatásokról számoltak be, az elkövetőket pedig ismételten úgy írták le, hogy "azok férfiakból álló migráns csoportok voltak".

A tettesek - különösen a szexuális zaklatások elkövetői -  azonosítása nem volt lehetséges -  fogalmazott a jelentés. "A rendőrség bevetett erői nem tudtak úrrá lenni minden támadáson, illetve bűncselekményen, mivel azokból  túl sok történt egyszerre". Ugyanakkor nem tudtak minden áldozatnak segítséget sem nyújtani, ami nyomasztotta a rendőröket.  A beszámoló kitért arra is, hogy  időnként lehetetlenné vált a feljelentések regisztrálása is.

Nem juthattak el a segélykérőkhöz

A jelentés néhány példával is utalt arra, hogy a rendőrök mit éltek át.  Így helyenként nem tudtak eljutni a segítséget kérőkhöz, mivel azokat  szinte áthatolhatatlan embertömeg fogta közre. A jelentés idézett egy  férfit, aki azt mondta: "Szíriai vagyok, kedvesen kell bánnotok velem! Merkel asszony hívott meg engem." 

A dokumentum szerint a szemtanúkat megfenyegettek arra az esetre,  ha  megnevezik a tetteseket. A rendőrök szerint szemük láttára néhányan széttépték tartózkodási irataikat, gúnyosan mosolyogtak és azt mondták: "Nem tehettek ellenem semmit, holnap újat szerzek". Az nem derült ki a jelentésből, hogy azok valójában milyen jellegű, illetve valódi iratok voltak-e.

Az egyes területek elhagyására történt felhívásokat figyelmen kívül hagyták, a szabálysértőket pedig a hiányzó rendőri kapacitás miatt nem lehetett őrizetbe venni.  A vonatokra való felszállások során pedig tülekedés alakult ki és az erősebb joga érvényesült.

Súlyos sérülésektől és halottaktól tartottak

A helyzet, amelyet a dokumentum káoszként írt le, teljes mértékben kicsúszott a hatóságok ellenőrzése alól, és attól lehetett tartani, hogy súlyos sérülésekkel és akár halottakkal is számolni kell. Ezért a rendőrségi bevetés vezetői a pályaudvar előtti tér kiürítése mellett döntöttek. Ennek kapcsán a dokumnetum megjegyezte, hogy a rendőrökre  petárdákkal lőttek és üvegekkel dobálták meg őket. A tér kiürítését követően pedig ismételten és egyszerre több helyszínen összetűzésekre került sor  különböző személyek, illetve csoportok között, továbbá lopások és rablások történtek.

A jelentés készítője a Spiegel Online szerint úgy fogalmazott: "A  hatósági  intézkedéseit olyan fokú  engedetlenséggel fogadták, amelyhez hasonlót 29 szolgálati éve alatt nem tapasztalt". A dokumentum úgy vélekedett, hogy a hatóságok túlterheltségének szempontjából az egyik fő problémát a rendőrök  alacsony száma és  hiányos felszereltségük  jelentette. 

Kapcsolódók

Kimaradt?