Országos botránnyá dagadt a szilveszteri kölni erőszak

Több száz fős, arab férfiakból álló csoport támadt az utcán szilveszterezőkre három német nagyvárosban is. Körbeállták a nőket, sértegették, a mellüket fogdosták, a szoknyájuk alá nyúltak, majd kirabolták őket. A rendőrség napokig hallgatott, és a német köztévé sem számolt be az eseményről. A történtek, a rendőrség és a sajtó hozzáállása óriási felháborodást keltett Németországban.

Kölnben nyolcvan bejelentés érkezett a rendőrökhöz, miután egy közel ezer fős csoport támadt rá a főpályaudvar és a dóm közötti téren szórakozó tömegre. A bejelentések egyharmada szexuális jellegű zaklatás volt, amelyből egy esetben nemi erőszakot is elkövettek.

A rendőrség napokig hallgatott a történtekről, és csak hétfőn este állta a nyilvánosság elé, kora esti beszámolójuk szerint a téren egy ötszáz fős csoport gyülekezett először, akik petárdákat dobáltak a tömegbe, hogy először megzavarják az ünneplőket, majd társaikkal lerohanták a szórakozókat, és erőszakoskodtak a nőkkel, fogdosták őket, s közben akit csak tudnak, kizsebeltek. Wolfgang Albers, a helyi rendőrség vezetője azt mondta, az elkövetők egy nagyjából ezer fős csoportból kerültek ki, akik „kinézetük alapján az arab vagy az észak-afrikai térségből származtak”.

Hamburgban is történt hasonló atrocitás. A Bild német bulvárlap szerint szilveszter éjjelén fiatal férfiak hordákba verődve „vadásztak” nőkre, inzultálták, fogdosták és meglopták őket Hamburg vigalmi negyedében. A cikk szerint a hamburgi esetek az ottani piros lámpás negyed híres Reeperbahn nevű utcájában történtek. A Bild szemtanúkra hivatkozva azt írta, hogy az elkövetők 18-35  év közötti, javarészt külföldi férfiaknak tűntek, feltehetőleg észak-afrikaiak voltak. A rendőrségre eddig hat feljelentés érkezett, az áldozatok 18 és 24 év közöttiek.

Angela Merkel német kancellárral az élen több vezető német politikus is elítélte kedden a nők ellen elkövetett, szilveszter éjszakai kölni és hamburgi támadásokat. A kancellár szerint a jogállamnak kemény választ kell adnia erre.

Thomas de Maiziere német belügyminiszter is riasztónak nevezte a történteket, és kijelentette, hogy azokat nem lehet eltűrni. Mint mondta, a nők elleni szexuális támadások aljas cselekedetek és nem elfogadhatóak, az elkövetőket pedig fel kell kutatni. Manuela Schwesig nő- és ifjúságügyi miniszter ugyancsak visszataszítónak és megvetendőnek nevezte a támadásokat.

A nap folyamán válságtanácskozást tartottak, amit Köln főpolgármester asszonya hívott össze. A rendkívüli találkozón Henriette Reker mellett többek között a kölni és a szövetségi rendőrség illetékesei, valamint Guido Kahlen városigazgató vett részt. A támadásokra válaszul a városban megerősítették a tömegrendezvényekkel kapcsolatos biztonsági intézkedéseket. Wolfgang Albers kölni rendőrfőkapitány a közelgő karnevál kapcsán megjegyezte: fokozzák a rendőrség jelenlétét, ami egyenruhás egységek mellett civilruhás erőket is jelent, illetve mobil videomegfigyelő berendezéseket is felállítanak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?