Már stratégiai bombázókat is bevetnek az oroszok az Iszlám Állam ellen

Az orosz védelmi miniszter bejelentette, hogy megkétszerezik az Iszlám Állam elleni légitámadások intenzitását, és mostantól nagy hatótávolságú stratégiai bombázókat is bevetnek a szíriai célpontok ellen. A francia haditengerészettel is szorosabb együttműködést szorgalmaznak.

Egy moszkvai biztonsági ülésen Szergej Sojgu elmondta, hogy mozgósították az orosz légierő stratégiai bombázóit, hogy Szíria egész területén végezhessenek akciókat. 

Összesen 37 új géppel erősítik a térségben szolgálatot tejesítő kontingenst: a Szu-34-es bombázók és Szu-27-es vadászgépek mellett mostantól Tu-95-ös, Tu-22-es és Tu-160-as stratégiai bombázókat is bevetnek. A 25 nagy hatótávolságú repülő oroszországi támaszpontokról fog felszállni.

Vlagyimir Putyin emellett egy cirkálót is a térségbe küldött, hogy segítse az együttműködést a francia haditengerészettel.

A stratégiai bombázó nagy hatótávolságú csapásmérő repülőgép, stratégiai célpontok – például hidak, gyárak, erőművek stb. – támadására. Néha felszerelik védekező fegyverzettel, de ezek a gépek nem légi harcra születtek. Más harci gépekhez képest nagyok, nehezen manőverezhetők, és nem túl gyorsak, ezért vadászkíséretet igényelnek, legalábbis, ha ellenséges gépekre lehet számítani a bevetési területen. A nyugati országok közül csak az Egyesült Államok tart hadrendben stratégiai bombázókat, mert ezek kifejlesztése és fenntartása nagyon drága (Wikipédia).

 

Kapcsolódók

Kimaradt?