Hatalmas földrengés rázta meg Afganisztánt, Pakisztánt és Indiát

Rendkívül erős, a Richter-skála szerinti 7,5-ös földrengés rázta meg Afganisztán északi részét. A földmozgást Indiában, Pakisztánban és Nepálban is érezni lehetett. A Reuters 17 halottról tud, a térségben pánik tört ki, aminek további áldozatai voltak.

A földrengés epicentruma a közép-Afganisztántól északnyugat-Pakisztánig húzódó Hindukus hegységben, az afganisztáni Jarm közelében volt, 212 kilométeres mélységben. Az Egyesült Államok Földtani Kutatóintézete első jelentéseiben 7,7-es erősségűnek mondta a földrengést, de ezt később 7,5-ösre mérsékelték.

Pakisztánban a helyi média tudósítása szerint irodaházakat kellett evakuálni. Az áldozatok számáról hivatalos jelentés még nem érkezett, a Reuters szerint 12-en vesztették életüket Észak-Pakisztánban, 5-en Afganisztánban. Az AP hírügynökség beszámolója szerint a környéken pánik tört ki, ennek során további áldozatok is voltak.

Pakisztán északnyugati határtartományából érkezett hivatalos jelentések szerint a pesavari Lady Reading kórházba özönlenek a sebesültek. „Már kaptunk 50 sérültet, de folyamatosan érkeznek újabbak. Az áldozatok többszörös sérüléseket szenvedtek az épületek összeomlása miatt" – mondta a kórház szóvívője a Reuters hírügynökségnek.

India fővárosában, Újdelhiben az emberek az utcákra rohantak. Az iskolákat és az irodaházakat evakuálni kellett, a metróközlekedés rövid időre leállt. Narendra Modi indiai miniszterelnök a Twitteren közölte, hogy sürgős jelentést kért a károk mértékéről. „Készen állunk segítséget nyújtani ott, ahol csak szükséges, beleértve Pakisztánt és Afganisztán is" – írta a kormányfő.

David Rothery, a brit Open University planetáris földtudományi professzora a BBC-nek azt mondta, hogy mivel az epicentrum több mint 200 kilométer mélyen a földfelszín alatt volt, szerencsére kisebb károkat okozhatott, mint egy azonos erősségű, de a felszínhez közelebb keletkezett földrengés.

Idén áprilisban egy 7.9-es erősségű földrengés 9000 embert ölt meg Nepálban. A sérültek és a hajléktalanná válók száma megközelítette a 900 ezret.

Kapcsolódók

Kimaradt?