Rengeteg menekült jelent meg az északi sarkkörnél

Norvégia a menedékkérők növekvő számára való tekintettel vissza fogja fordítani területéről azokat a szíriaiakat, akik Oroszország felől, huzamosabb ott-tartózkodás után lépnek be az országba. 

Anders Anundsen norvég igazságügyi miniszter MTI által idézett érve szerint ugyanis aki hónapokig ott élt, annak már nem háború vagy éhezés elől kell menekülnie.

Idén eddig több mint 1100, főleg szíriai menedékkérőt regisztráltak a két ország között húzódó 195 kilométeres határszakasz egyetlen átkelőjénél, Storskognél – ebből csak szeptemberben 850-et. A hatóságok arra számítanak, hogy év végéig az 5 ezret is elérheti az orosz területről érkező migránsok száma, miközben tavaly mindössze tucatnyi menedékkérőt regisztráltak ott.

"Biztonságban vannak Oroszországban. Mi visszaküldési megállapodást kötöttünk Oroszországgal, és alkalmaznunk kell azt" – szögezte le Anundsen, aki egyébként a bevándorlásellenes Haladó Párt képviselője, de Börge Brende norvég külügyminiszter is folyamatos egyeztetésben áll orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. A norvég kormány ugyanis szeretné tudni, hogy ezek a szíriai menedékkérők milyen vízumot kaptak Oroszországban, illetve hogy régóta tartózkodnak-e a szomszédos országban.

A 4,7 millió lakosú Norvégia nem tagja az Európai Uniónak, de részét képezi a schengeni övezetnek. Oroszország ráadásul könnyű kézzel adja a menekülteknek a norvég vízumot, ezért, bár a sarkköri út sokkoló lehet a főleg biciklikkel érkező szíriaiaknak, de legalább legális, biztonságos és nem is különösebben zsúfolt. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?