Norvégia börtönt bérel Hollandiában

Norvégia börtönt bérel Hollandiában, mert túlzsúfoltak a norvégiai börtönök. Már megérkeztek az első rabok. A rabok és hozzátartozóik is tiltakoznak.

Évi 25 millió euróért bérli Norvégia a börtönt, szeptember 1-jén, kedden megérkeztek az első rabok Hollandiába. A szokatlan - a két ország kapcsolataiban első ilyen természetű - együttműködés oka az, hogy túlzsúfoltak a norvégiai börtönök. Ezzel szemben Hollandiában van még szabad kapacitás, ilyen az ország északkeleti részén lévő norgerhaveni börtön. 

A hivatalos átadást szerdán a két ország igazságügyi minisztereinek jelenlétében rendezik. A norvég hatóságok ezzel a lépéssel a börtönbüntetésük letöltésére várakozók sorát akarják csökkenteni az észak-európai országban. Több mint ezer elítélt vár arra Norvégiában, hogy ürüljenek a cellák.

Norgerhavenben 242 elítéltet fogadnak Norvégiából. Az első 112 fős csoportból csak 79-en vállalták önként a száműzetést". „Ez nagyon hangulatos, szép börtön" - nyilatkozott az NRK norvég tévécsatornának Kenneth Vimme, akit 17 év szabadságvesztésre ítéltek gyilkosságért és aki önként választotta, hogy hollandiai börtönben tölti le a büntetését. Arra panaszkodott csupán, hogy kevesebb norvég televíziós csatornát nézhet majd Hollandiában és attól tart, hogy azok a bebörtönzöttek, akik - ellentétben vele - nem saját akaratukból kerülnek át a hollandiai börtönbe, majd lázadozni fognak.

A fogva tartottak ügyvédjei és családjai is kifogásolják a norvég hatóságok döntését arra hivatkozva, hogy ezsérti a közelség elvét, az elítéltek jogát arra, hogy lakhelyükhöz közel töltsék börtönbüntetésüket.Hanne Hamsund, a hozzátartozók jogi képviselője szerint a látogatás költségei is problémát jelentenek majd a családtagoknak. Számításai szerint a börtönlátogatás, s egy éjszaka a szállodában körülbelül 530 euróba (mintegy 167 ezer forint) kerül majd.

Kimaradt?