Merkel: a gazdasági bevándorlók nem maradhatnak

A gazdasági bevándorlók nem maradhatnak Németországban, az unió külső határait pedig erősíteni kell – így nyilatkozott heti videoüzenetében a német kancellár.

Angela Merkel arra ösztönözte az uniós tagállamokat, hogy ők is vegyék ki részüket a menekültek befogadásából. „Hoztunk egy döntést a múlt heti vészhelyzetben. Úgy hiszem, ez jó döntés volt. Mély meggyőződéssel mondom ezt. (…) De azt kell mondanom: ez nem csak Németország felelőssége, az minden uniós tagállam felelőssége, és ezt hangoztatni is fogjuk” – idézte a Hír Tv a kancellárt. 

Merkel úgy látja: az unió külső határainak védelmét erősíteni kell, így a görög–török vonalon is. Emellett azt is hangsúlyozta: akik csak a jobb élet reményében mennek Németországba, nem maradhatnak. „Aki gazdasági indokkal érkezik ide – ami persze érthető –, nem kap letelepedési jogokat, és ezt világossá kell tennünk, különben nem tudjuk segíteni azokat, akik védelemért jönnek” – tette hozzá.

Németországba az idén 800 ezer menedékkérő érkezhet a kormány előrejelzése szerint. Ez a tavalyinak a négyszerese. Több tartományi vezető szerint a már háromszor fölfelé módosított előrejelzést is felülírhatja az idő, így akár az egymilliót is elérheti a menedékkérők száma.

Kapcsolódók

Kimaradt?