Merkel: Németország nem felelős a helyzetért

A német kancellár szerint Németországnak nincs része a Magyarországról vonattal érkező menedékkérők ügyében viselt felelősségben.

Angela Merkel kedden Berlinben Mariano Rajoy spanyol kormányfővel folytatott megbeszélése után, kettejük közös sajtótájékoztatóján arra az újságírói kérdésre, hogy van-e Németországnak felelőssége a Magyarországról vonattal érkező menedékkérők ügyében, tekintettel arra, hogy Magyarország és Ausztria is a jogi helyzet tisztázását kéri Németországtól, a kancellár azt mondta, hogy „ami a beérkező szíriai menedékkérők kérdését illeti, őszintén szólva nem látom, hogy Németországnak lenne része a felelősségben”.

A Németországba érkező szíriai menedékkérők nagyon nagy valószínűséggel megkapják a polgárháborús menekült státust, ami „a szíriai helyzetet látva nem lehet meglepetés, és minden európai országban hasonlóan kellene lennie” – mondta a német kancellár.

Németország és Spanyolország egyetért a menekültválság ügyében, mindkét ország a terhek méltányos megosztását javasolja – mondta a német kancellár. Hozzátette: spanyol kollegájával egyetértenek egyebek között abban, hogy az európai uniós tartózkodásra nem jogosult menedékkérőket vissza kell juttatni hazájukba, az üldözötteket és háborús menekülteket pedig az egyes tagállamok „gazdasági erején, teljesítőképességén és a nagyságán” alapuló „méltányos” eljárás szerint szét kell osztani.

Mariano Rajoy kiemelte, hogy a menekültválság „a legnagyobb kihívás” az EU előtt. Hangsúlyozta, hogy az ügyet ketté kell bontani, külön kell kezelni a háborús menekültek, politikai üldözöttek kérdését és a „gazdasági okok által kiváltott migráció” kérdését.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?