Rituálisan gyűlölködtek Amerika ellen Észak-Koreában (FOTÓK)

Észak-Koreában júniusban tartják az "amerikai imperializmus elleni harc hónapját". Csütörtökön a koreai háború kitörésének emlékére tömegek vonultak fel Amerika-ellenes transzparensekkel.

"Teljesítsük be teljesen nagy elvtársaink, Kim Ir Szennek és Kim Dzsong Ilnek a végakaratát népünk nemzeti egyesítésében!" "Ezerszeresen toroljuk meg az amerikai imperialisták által kiontott vérünket!" "Az amerikai imperialisták a háborús agresszorok!" - ilyen és ehhez hasonló feliratú transzparensekkel vonultak fel Észak-Koreában tömegek csütörtökön.

Június 25-én a két Korea és a szövetségeseik közötti háború kitörésének 65. évfordulóját ünnepelték, az ebből az alkalomból rendezett megemlékezésen a phenjani Kim Ir Szen stadionban több ezren jelentek meg. 

Észak-Koreában a június "Az amerikai imperializmus elleni harc hónapja", ilyenkor az észak-koreaiak háborús múzeumokba mennek, az Egyesült Államokat becsmérlő kijelentések látnak napvilágot, és országos szinten szítják az amerika-ellenes hangulatot.

1950. június 25-én akkor tört ki a koreai háború, amikor a 38. szélességi fok mentén kettéosztott ország északi része a Szovjetunió és Kína támogatását élvezve megtámadta Dél-Koreát, amely mellé állt az ENSZ és az Egyesült Államok is. A háborúnak végül Sztálin márciusi halála után az 1953. július 27-én megkötött panmindzsoni fegyverszünet vetett véget, amely ismét a 38. szélességi fok mentén választotta ketté Koreát és létrehozta a két ország között a demilitarizált övezetet.

A háború után Kim Ir Szen Észak-Koreában lszámolt ellenfeleivel és kiépítette a személyi kultuszát, a jelenlegi vezető, Kim Dzsong Un az ő unokája.

Kapcsolódók

Kimaradt?