A francia elnök sem ért egyet a menekültkvótákkal

Németország és Franciaország közös álláspontot dolgoz ki az Európai Unióba irányuló bevándorlási hullám kezeléséről - jelentette be Angela Merkel kedden Berlinben a francia államfővel folytatott megbeszélése után. François Hollande francia köztársasági elnök szerint tagállami kvótákról viszont nem lehet szó.

Belátható időn belül kialakulhat a közös álláspont, amelyet a német és a francia belügyminiszter vezetésével dolgoznak ki az Európai Bizottság javaslatai alapján - közölte a német kancellár a François Hollande-dal tartott sajtótájékoztatóján.   

A földközi-tengeri menekültválság kezelésében a hajótöröttek mentése mellett fontos az emberkereskedők elleni fellépés, ehhez pedig szükséges egy határozat az ENSZ Biztonsági Tanácsától. Ugyanakkor a válság kiváltó okaival is foglalkozni kell, ezért a két ország az Európai Tanácsban kezdeményezi, hogy az év második felére szervezzenek találkozót az Afrikai Unió érintett tagállamaival - mondta Angela Merkel.

François Hollande francia köztársasági elnök kiemelte, hogy a gazdasági okok miatt bevándorló emberek nem maradhatnak Európában, a menekültstátusszal rendelkező személyek esetében pedig a terhek megosztására van szükség, mert a menekültek csaknem 70 százalékát 4-5 uniós tagországa látja el. Tagállami kvótákról viszont nem lehet szó, mert a kvóta fogalma nem egyeztethető össze az európai alapértékekkel - mondta Hollande.

A brit választások nyomán kialakult helyzetről szólva a német kancellár és a francia államfő egyaránt kiemelte, hogy a két kormány együttműködésre törekszik. Angela Merkel azt mondta, hogy felveszik a kapcsolatot David Cameron miniszterelnökkel - aki egypárti, konzervatív kormányt alakíthatott a május elején tartott alsóházi választások nyomán és népszavazást tervez Nagy-Britannia uniós tagságáról -, és Berlin és Párizs nagyon szorosan egyeztet majd.

Hollande azt mondta, a brit kormányfővel közösen keresnek majd válaszokat arra, hogy miként lehet biztosítani az európai alapelvek érvényesülését. Közölte, hogy David Cameron a hónap végén Franciaországba és Németországba is ellátogat.

Kapcsolódók

Kimaradt?