Romániának 750 menekültet kellene befogadnia 2017-ig

Az Európai Unió 20 ezer menekült befogadását tenné kötelezővé a tagállamoknak 2017-ig, közülük 750-en Romániába kerülnének.

Ha az Európai Tanács is rábólint, már idén életbe léphetne egy új „menekültelosztó” mechanizmus, egyelőre ideiglenesen. 2015 végéig pedig megterveznének egy rendszert, amely automatikusan elosztaná az Európai Unióba érkező és nemzetközi védelemre jogosult bevándorlókat az EU-s tagállamok között.

Minden tagállamnak kötelező lenne részt venni benne, kivéve Nagy-Britanniát, Írországot és Dániát, amelyek az EU-s alapszerződés korábbi felülvizsgálatánál feltételül szabták, hogy dönthessenek a bel- és igazságügyi együttműködés új elemeiben való részvételükről.

Az elosztás figyelembe venné a nemzeti össztermék nagyságát, a lakosság számát, a munkanélküliséget, és hogy korábban hányan igényeltek menekültstátuszt. A szerda délelőtt közzétett útmutatás alapján Romániának a menekültek 3,75 százalékáról kellene gondoskodnia, Magyarországnak 1,79 százalékáról, Csehországnak 2,98 százalékáról, Németországnak 18,42 százalékáról.

Az Európai Bizottság azt is javasolja, hogy a következő két évben 20 ezer menekült áttelepülését segítsék az EU-n kívülről EU-s országokba. Ebből a nagyon óvatos, a rendszer kipróbálására szóló keretből a kvótájának megfelelően 750 ember jutna Romániába.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?