Tűzszünetben állapodott meg Kijev a szakadárokkal

Minszkben aláírták a fegyvernyugvásról szóló megállapodást Kjev és a Kelet-Ukrajnában harcoló szakadárok képviselői. A 14 pontból álló jegyzőkönyv fogolycseréről is rendelkezik.

A harcok szüneteltetéséről szóló jegyzőkönyvet írtak alá Kijev és a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok képviselői pénteken Minszkben a kontaktcsoport ülésén.

A fegyvernyugvás romániai szerint 18 órakor lép életbe - jelentette az Interfax orosz hírügynökség a minszki tárgyalásokhoz közel álló forrásokra hivatkozva. Az Interfax értesülései szerint a jegyzőkönyv tizennégy pontból áll, és egyebek mellett tartalmazza a tűzszünet ellenőrzésének részleteit, valamint rendelkezik a két oldal közti fogolycseréről is.

A donyecki szakadárok a Twitteren megerősítették a tűzszüneti jegyzőkönyv aláírását. Ugyanakkor a kontaktcsoport tagjai - a harcoló feleken kívül Oroszország és az EBESZ képviselői - közül egyelőre ezt senki sem erősítette meg.

A Nyugat fenntartja ugyan Oroszországgal szembeni szankciós politikáját Moszkva ukrajnai beavatkozása miatt, de ezek a korlátozó intézkedések feloldhatók lennének, ha az Ukrajnában javasolt tűzszünet tartósnak bizonyulna - mondta Philip Hammond brit külügyminiszter pénteken Newportban, a walesi NATO-csúcstalálkozó helyszínén.

A Kreml üdvözli a minszki megállapodást

A Kreml pénteken üdvözölte az ukrán válság rendezését célzó nemzetközi összekötő csoport minszki ülésén létrejött tűzszüneti megállapodást. Az orosz államfő szóvivője, Dmitrij Peszkov elmondta: Moszkva reméli, hogy a felek pontosan végrehajtják a dokumentumban foglaltakat és abban is bízik, hogy a felek folytatják a tárgyalásokat az ukrán válság teljes rendezéséig.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) hivatalosan is megerősítette az ukrajnai fegyvernyugvási jegyzőkönyv aláírását, Petro Porosenko ukrán elnök pedig arra utasította a hadsereg parancsnokait, hogy helyi idő szerint 18 órától szüntessék be a tüzet.

Reggel még dörögtek az ágyúk

Reggel még tüzérségi ütegek robaja hallatszott az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol városánál, néhány órával a minszki kontaktcsoport újabb tárgyalási fordulója előtt, amelyen a tűzszünethez vezető dokumentumokat aláírták.

A stratégiai fontosságú Mariupolt védő, önkéntesekből szerveződött Azov zászlóaljnál azt állították, hogy az ukrán hadsereg ágyúzza a szakadárok állásait, és a város nincs veszélyben. Az ukrán Nemzeti Gárda pedig bejelentette, hogy Mariupoltól 20 kilométerre keletre megsemmisítette a szakadárok egyik, páncélozott járművekből álló hadoszlopát, írja az MTI.

FRISSÍTÉS:  A szembenálló felek közlése szerint életbe lépett a tűzszünet péntek délután Délkelet-Ukrajnában a szakadárok és az ország kormányának haderői között. A tűzszünet életbe lépését megerősítette Ukrajna Nemzetbiztonsági Tanácsa és a Donyecki Népköztársaság katonai parancsnoka is. A tűzszünet helyi idő szerint 18 órakor - román idő szerint szintén 18 órakor - kezdődött. Az erről szóló megállapodás Minszkben jött létre, aláírói Ukrajna, Oroszország, a felkelők és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet képviselői.

Kapcsolódók

Kimaradt?