Így néz ki Vlagyimir Putyin béketerve

A kelet-ukrajnai térségre vonatkozó béketervet hirdetett meg szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki arra sürgette mind az ukrán kormányerőket, mind a Moszkva-párti szakadár felkelőket, hogy vessenek véget az előrenyomulásnak.

A jelenleg Mongólia fővárosában tartózkodó Putyin a NATO walesi csúcstalálkozójának kezdete előtt egy nappal hirdette meg a 7 pontból álló tervezetet.

"Az első pont, hogy a délkelet-ukrajnai fegyveres erők, illetve a lázadók is vessenek véget az előrenyomulásnak Donyeck és Luhanszk megyében" - idézték orosz hírügynökségek az államfő szavait. "A második pont, hogy az ukrán hadsereg vonuljon vissza olyan távolságba, amely lehetetlenné teszi a lakott területek elleni tüzérségi támadásokat" - közölte Putyin.

A harmadik pont értelmében a jövőbeli tűzszünet végrehajtását nemzetközi ellenőrzéssel kellene felügyelni, a negyedik pont pedig az, hogy a hadviselő felek tartózkodjanak a civilek elleni légicsapásoktól.

Az orosz elnök emellett feltétel nélküli fogolycserére, humanitárius folyosók megnyitására és a fegyveres konfliktus során lerombolt infrastruktúra újjáépítésére szólított fel, valamint elmondta, arra számít, hogy az úgynevezett kontaktcsoport szeptember 5-i minszki tárgyalásain végleges megállapodás születik Kijev és a lázadók között.

"Reggel Porosenko ukrán elnökkel beszéltem telefonon, a konfliktus rendezéséről vallott nézeteink nagyon hasonlóak, számomra legalábbis úgy tűnt" - hangsúlyozta Putyin a Rosszija 24 orosz állami hírtelevízió szerint.

Az ukrán elnöki sajtószolgálat a bejelentés előtt néhány órával kiadott egy közleményt, amely szerint Putyin és Porosenko telefonbeszélgetésük során megállapodott a tartós fegyvernyugvásról. Az orosz elnöki szóvivő később cáfolta a tűzszünetről szóló híreket, mondván, hogy Oroszország nem résztvevője az ukrajnai konfliktusnak, és ezért nem vele kell megállapodni a válság rendezéséről sem.

Ez csak "porhintés"

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök "porhintésnek" nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán meghirdetett kelet-ukrajnai béketervét. A kormányfő szerint a terv valójában az Ukrajna területén tartózkodó "orosz terroristák" megmentéséről szól.

"Ez az úgynevezett terv egy újabb próbálkozás a nemzetközi közösség megtévesztésére a NATO walesi csúcstalálkozója előtt, és kísérlet arra, hogy elkerüljék az elkerülhetetlent: az Európai Unió újabb szankcióit Oroszországgal szemben" - idézte a kormány sajtószolgálata az ukrán miniszterelnököt. "Putyin valódi terve Ukrajna megsemmisítése és a Szovjetunió felélesztése" - szögezte le Jacenyuk.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?