Vlagyimir Putyin és Petro Porosenko telefonon békülnek

Vlagyimir Putyin szóvivőjének tájékoztatása szerint az orosz elnök és Petro Porosenko ukrán államfő telefonon beszéltek és nagyrészt megállapodtak a válságból kivezető útról. 

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerda reggel úgy fogalmazott, hogy az orosz és ukrán elnök álláspontja a válságból kivezető lehetséges megoldásokról nagyrészt egybeesnek.

A hírügynökségi beszámolók egyelőre ennél részletesebb információt nem tartalmaznak, azonban a román idő szerint 9 óra után pár perccel megjelent hírre a piacok már így is kedvezően reagáltak.

Az orosz elnöki szóvivő jelzése azért fontos, mert az eddigi egyeztetések nem vezettek eredményre. Hétfő este informális tanácskozást tartott a nemzetközi összekötő csoport, ahol az oroszbarát szeparatisták megfogalmazták feltételeiket. Ezek az egyeztetések ezen a héten pénteken folytatódnak.

Az orosz-ukrán konfliktus hónapok óta zajlik, Kelet-Ukrajna területén (korábban Donyeck és Luhanszk megyékben, múlt héten pedig Azovi-tengert érték el a felkelők), a legújabb jelentések szerint félmillióan hagyták el ezeket a régiókat és a harcok során több ezer ember vesztette életét.

Kapcsolódók

Kimaradt?