Putyin és Porosenko kezet fogtak Minszkben

Megkezdődtek a tárgyalások az ukrán és az orosz elnök, Petro Porosenko és Vlagyimir Putyin között Minszkben. Putyin a Bloomberg tudósítása szerint kész az Ukrajnával kapcsolatos álláspontok egyeztetésére, Porosenko pedig optimizmusának adott hangot a tárgyalás előtt.

A megbeszélésre az Eurázsiai Unió csúcstalálkozóján kerül sor, az említetteken kívül jelen van Fehéroroszország és Kazahsztán elnöke is, valamint Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Porosenko elmondta: tisztában van azzal, hogy minden érintett méltósága megőrzése és érdekei megvédése mellett szeretne kiszállni a helyzetből, s kijelentette, kész tárgyalni olyan lehetőségekről, amelyek ezt lehetővé teszik, így biztosítva Ukrajna és Európa békés jövőjét. Az elnök Oroszország, Fehéroroszország és Kazahsztán vezetőjét arra szólította fel, hogy támogassák a kelet-ukrajnai béketervet, hozzátéve, hogy hazája területi egységét tiszteletben kell tartani. Azt is elmondta, hogy az Európai Unióval aláírt szabadkereskedelmi megállapodás összeegyeztethető az Eurázsiai Unió szabályaival, s hogy Ukrajna érdekelt abban, hogy a Putyinék vezette keleti tömörüléssel is együttműködést alakítson ki.

A béke a cél

Catherine Ashton kijelentette, hogy a minszki tárgyalások célja az ukrajnai béke megteremtése. Az előzetes beszédek után a vezetők zárt ajtók mögött egyeztettek tovább. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint Porosenko és Putyin között nem terveztek négyszemközti megbeszélést.

Nincs különösebb ok a derűlátásra az IHS Global Insight londoni elemzője, Lilit Gevorgyan szerint, aki a hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy sem az orosz, sem pedig az ukrán vezetés nem áll készen jelentősebb kompromisszumokra a konfliktus befejezése érdekében, mivel nemzeti érdekeik megingathatatlan védelmezőiként kell feltűnniük.

Még Angela Merkel német kancellár is úgy fogalmazott, hogy a mai áttörés valószínűtlen, és az ukrán külügyminiszter, Pavlo Klimkin szerint is nagyon nehezek lesznek a tárgyalások, bár hozzátette, hogy Porosenko eltökélt.

https://www.youtube.com/watch?v=I-ZeuTLrQUs

Durvul a helyzet

Még hétfő este jelentették be az ukrán biztonsági erők, hogy a hadsereg az ország keleti részén elfogott tíz orosz katonai ejtőernyőst, és bűnügyi eljárás keretében kihallgatják őket. Az ejtőernyősök a közép-oroszországi 98. légi szállítású hadosztály 331. ezredének katonái, és az oroszbarát ukrajnai lázadók központjától, Donyecktől 50 kilométerrel délkeletre, Dzerkalne falu mellett fogták el őket – tette hozzá közleményében az SZBU biztonsági szolgálat. A határ illegális átlépéséért indítanak ellenük bűnügyi eljárást.

Ez az első eset az ukrajnai konfliktus kezdete óta, hogy Ukrajna azt állítja, orosz katonákat fogott el. Kijev korábbi közlése szerint több páncélozott harcjárműből és harckocsikból álló konvoj hatolt be hétfőn Oroszország felől Ukrajna területére a Donyeck megye déli részén, Mariupoltól nem messze lévő Novoazovszk városánál. Moszkva tagadta a behatolást, ugyanakkor bejelentette, hogy újabb segélyszállítmányt készül küldeni a harcok sújtotta Kelet-Ukrajnába.

Külföldi tudósítók szemtanúként számoltak be arról hétfő este, hogy hadianyaggal és ellátmánnyal megrakott konvojok áramlanak be rendszeresen Ukrajna területére Oroszországból. Az amerikai hírügynökség tudósítói szakadár harcosokra hivatkozva jelentették azt is, hogy az orosz határőrség semmit sem tesz a megállításukra. Ugyancsak az AP újságírói a múlt héten három hasonló konvojt láttak Krasznodon kelet-ukrajnai városnál.

„A konfliktus jelentős súlyosbodását jelenti, hogy orosz erők – tüzérség, légvédelmi rendszerek, harckocsik és katonák – hatoltak be Ukrajnába” – írta hétfő este Twitter-oldalán Susan Rice, Barack Obama amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója. „Oroszország ismételt ukrajnai behatolása elfogadhatatlan és robbanásveszélyes” – tette hozzá.

Az orosz védelmi minisztériumban kedden azt közölték, hogy katonáik véletlenül lépték át az ukrán határt. Hangsúlyozták, hogy ukrán katonák „egyenként és csoportokban is beléptek orosz területre, összesen több mint 500 ember, közöttük fegyveresek is, páncélozott járművön, és semmilyen felesleges hűhót nem csaptunk körülötte, egyszerűen visszaküldtünk mindenkit, aki ezt akarta, ukrán területre, biztonságos helyen”.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?