Orosz katonai ejtőernyősöket fogtak az ukránok

Az ukrán hadsereg az ország keleti részén elfogott tíz orosz katonai ejtőernyőst, és bűnügyi eljárás keretében kihallgatják őket - jelentették be hétfő este az ukrán biztonsági erők. Ez az első eset az ukrajnai konfliktus kezdete óta, hogy Ukrajna azt állítja: orosz katonákat fogott el.

Az ejtőernyősök a közép-oroszországi 98. légi szállítású hadosztály 331. ezredének katonái, és az oroszbarát ukrajnai lázadók központjától, Donyecktől 50 kilométerrel délkeletre, Dzerkalne falu mellett fogták el őket - tette hozzá közleményében az SZBU biztonsági szolgálat. A határ illegális átlépéséért indítanak ellenük bűnügyi eljárást.

„A konfliktus jelentős súlyosbodását jelenti, hogy orosz erők - tüzérség, légvédelmi rendszerek, harckocsik és katonák - hatoltak be Ukrajnába - írta hétfő este Twitter-oldalán Susan Rice, Barack Obama amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója. "Oroszország ismételt ukrajnai behatolása elfogadhatatlan és robbanásveszélyes" - tette hozzá.

Kijev korábbi közlése szerint több páncélozott harcjárműből és harckocsikból álló konvoj hatolt be hétfőn Oroszország felől Ukrajna területére a Donyeck megye déli részén, Mariupoltól nem messze lévő Novoazovszk városánál. Moszkva tagadta a behatolást, ugyanakkor bejelentette, hogy újabb segélyszállítmányt készül küldeni a harcok sújtotta Kelet-Ukrajnába.

Külföldi tudósítók szemtanúként számoltak be arról hétfő este, hogy hadianyaggal és ellátmánnyal megrakott konvojok áramlanak be rendszeresen Ukrajna területére Oroszországból. Az amerikai hírügynökség tudósítói szakadár harcosokra hivatkozva jelentették azt is, hogy az orosz határőrség semmit sem tesz a megállításukra. Ugyancsak az AP újságírói a múlt héten három hasonló konvojt láttak Krasznodon kelet-ukrajnai városnál.

A NATO és Ukrajna többször is megvádolta Oroszországot, hogy titokban nehéztüzérséget és más fegyverzetet szállít a szeparatistáknak. Moszkva rutinszerűen tagadja ezeket az állításokat.

Kimaradt?