Fehér Ház: valódi a lefejezésről készült videó

Az amerikai hírszerzés kielemezte az Iszlám Állam által Steven Sotloff újságíró lefejezéséről kedden közzétett videót, és megerősítették, hogy a felvétel valódi, idézte az AP hírügynökséget az Index.

Az amerikai újságíró 2013-ban tűn el Szíriában. Ő volt az a fogoly, akit a James Foley kivégzését bemutató videóban még élve megmutattak a dzsihádista szélsőségesek azzal, hogy ő lesz a következő. Az IS a keddi videóüzenetben közölte: ez „a második figyelmeztetés Amerikának”.

Ahogy Foley felvételén, úgy ezen is egy balkezes terrorista látható – legalábbis a kést a bal kezében tartja – és éppúgy a bal vállára van fűzve a pisztolytartó, ami viszont jobbkezességre utal. Emellett ugyanazzal a londoni bevándorlókra jellemző akcentussal beszél a gyilkos, mint Foley videóján.

A terroristák kezén egy brit újságíró is van. A második üzenetben az IS harcosai közölték: hamarosan David Hainest is lefejezik. Rajta kívül is akár tíznél is több külföldi újságíró lehet a fogságukban.

A brit kormány bejelentette, hogy megpróbálták kiszabadítani a brit túszt az Iszlám Állam fogságából, de az akció nem járt sikerrel. Azt nem közölték, mikor próbálkoztak szabadítóakcióval. James Foley lefejezése után az Egyesült Államok is elismerte, hogy titkos akcióban próbálták kihozni a túszokat, de rossz helyen csaptak le az Iszlám Államra.

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?