Lelőttek egy ukrán MiG-29-est az oroszbarát szakadárok

A kelet-ukrajnai szakadárok Luhanszk város környékén lelőtték az ukrán hadsereg egyik MiG-29-es harci gépét. A hírt vasárnap reggel jelentették be ukrán katonai szóvivők.

"A terroristák lelőttek vasárnap egy MiG-29-est, miután az elvégezte a feladatát, és megsemmisített egy lázadócsoportot" - mondta Leonyid Matjuhin, a kelet-ukrajnai hadművelet szóvivője. "A pilóta katapultált. Felkutatták, és most már biztonságos helyen van" - tette hozzá. Az esetről több részletet egyelőre nem közöltek, nem lehet tudni azt sem, hogy a pilóta milyen állapotban van.

Olekszandr Zaharcsenko, az önhatalmúlag kikiáltott "Donyecki Népköztársaság" "miniszterelnöke" azt állította pénteken, hogy az ukrán hadsereg ellentámadást indított az oroszbarát szakadárok ellen. A megelőző három napban a felkelők "sok harceszközt elpusztítottak és sok ellenséges katonát megöltek", és újra folyosót létesítettek Donyeck és Luhanszk városok között - állította.

Az ukrán hadsereg az utóbbi hetekben jelentős területeket foglalt vissza a szakadároktól Donyeck és Luhanszk megyékben, és csütörtökre teljesen körbezárta Luhanszk városát. Azt az előző nap Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője is elmondta, hogy heves harcok folynak Donyeck és Luhanszk környékén, de azt Zaharcsenkón kívül semmilyen más forrás nem erősítette meg, hogy a felkelők harci sikereket értek volna el. Tény, hogy a szakadárok csütörtökön is lelőttek egy ukrán MiG-29-est Donyeck közelében. A pilóta lakatlan területre kormányozta a gépet, és még időben katapultálni tudott kijevi tájékoztatás szerint.

Kapcsolódók

Kimaradt?