Ukrán válság: forrósodik a helyzet Donyecknél

Az ukrán hadsereg felszólította Donyeck és Luhanszk lakóit, hogy személyi biztonságuk érdekében hagyják el mielőbb otthonukat, mert a két nagyváros bevételére készülnek. A NATO attól tart, hogy Oroszország lerohanja Ukrajnát, ahogy az ukrán kormányerők közelednek az oroszbarát szakadárok kezén lévő településekhez.

Az ukrán hadsereg keddi közlése szerint hamarosan visszafoglalhatják az egymilliós iparvárost, Donyecket, az oroszbarát lázadóktól. Andrij Lisenko szóvivő elmondta, sikeresen elszigetelték a települést Luhanszktól, ami továbbra is a lázadók ellenőrzése alatt áll.

A szóvivő ugyanakkor felszólította a két város lakóit, hogy személyi biztonságuk érdekében hagyják el mielőbb otthonukat. Ehhez – a newsru.com orosz internetes hírportál jelentése szerint – naponta reggel tíztől délután két óráig biztosítanak a számukra humanitárius folyosót a fegyveres erők, amelyek nem titkolják, hogy a két nagyváros bevételére készülnek.

Előbb a fontosabb ipari központot, Donyecket akarják az ellenőrzésük alá vonni – mondta Andrij Liszenko. A várost a hétvégén több bombatalálat is érte és a külvárosban hétfő hajnalig folytak a harcok. Találat ért egy börtönt is a város nyugati oldalán, egy rab vesztette életét és hárman sérültek meg.

Az ostrom tervezett időpontját természetesen nem közlik, de valószínűnek tűnik, hogy a jövő hét végére, az ukrán függetlenség 1991-es kikiáltásának évfordulójára valamilyen jelentős katonai sikert szeretne felmutatni a kormányzat.

A NATO orosz inváziótól tart

A NATO eközben attól tart, hogy Oroszország lerohanja Ukrajnát, ahogy az ukrán kormányerők közelednek az oroszbarát szakadárok kezén lévő Donyeckhez.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár szerint nincs jele annak, hogy Oroszország visszavonná csapatait az ukrán határ térségéből. Egy esetleges orosz beavatkozás esélyeivel kapcsolatos kérdésre válaszolva Rasmussen a Reuters brit hírügynökségnek hétfőn adott interjúban kijelentette: "Ennek nagy a valószínűsége." A NATO szerint mintegy 20 ezer, az ukránok szerint 45 ezer orosz katona állomásozik az ukrán határ közelében.

A nemzetközi közvélemény ugyanakkor gyanakodva fogadta, hogy 280 kamionból álló orosz segélyszállító konvoj indult kedden Ukrajnába a nyugati figyelmeztetések ellenére. Kijev attól tart, hogy az orosz erők a humanitárius akció ürügyén esetleg benyomulnak a keleti országrészbe. A Nemzetközi Vöröskereszt korábban azt közölte, hogy a két szembenálló féltől független módon bonyolítaná a humanitárius akciót.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?