Rasmussen: várható az orosz katonai fellépés Kelet-Ukrajnában

A NATO főtitkára szerint nagy a valószínűsége, hogy Oroszország katonailag is fellép Kelet-Ukrajnában.

A Reuters-nak adott interjújában Anders Fogh Rasmussen arra alapozta állítását, hogy a NATO semmi jelét nem látja annak, hogy Moszkva visszavonná a csapatait az ukrán határ közeléből. A Reuters arra a kérdésére, hogy mekkora esélyét látja egy esetleges orosz katonai intervenciónak, Rasmussen úgy válaszolt, hogy nagy a valószínűsége. „Úgy látjuk az orosz narratíva felépülésének tükrében, hogy a katonai beavatkozáshoz az ürügyet egy humanitárius segítségnyújtás adja majd meg" - fogalmazott a NATO főtitkára.

A kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok harckocsival összezúztak egy trolibuszt Luhanszk megyei Krasznodon városában. Az előzetes értesülések szerint a trolibusz vezetője életét vesztette, az utasok közül sokan megsérültek. Ezt Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője közölte hétfői kijevi sajtótájékoztatóján.

A tisztségviselő beszámolt arról, hogy az ukrán fegyveres erők körbezárták a Luhanszk megyei szeparatisták ellenőrzése alatt álló Krasznij Lucs városát, amely Donyeck megye határán, egy fontos közlekedési csomópontnál fekszik.

Közben Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök újságíróknak nyilatkozva hétfőn azt mondta, hogy mostanra 50 ezer főre nőtt a „terrorellenes hadműveletben" részt vevők létszáma.

Kimaradt?