Már 45 ezer orosz katona van az ukrán határnál

Oroszország folytatja katonai jelenlétének növelését az ukrán határ mentén, már 45 ezer katonát vont össze a térségben - jelentette ki hétfőn Kijevben az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője.

Andrij Liszenko közlése szerint az orosz fegyveres erők jelentős mennyiségű hadieszközzel vannak jelen az ukrán határ közelében: 160 harckocsival, 1350 páncélozott harcjárművel, 390 tüzérségi fegyverrel, 150 Grad rakéta-sorozatvetővel, 192 katonai repülőgéppel és több mint száz helikopterrel.

A szóvivő közölte továbbá, hogy az orosz hadsereg újabb hadgyakorlatot kezdett a pszkovi területen, Észtország és Lettország határától nem messze, mintegy három ezer katona és harminc repülőgép bevonásával.

Az orosz védelmi minisztérium pénteken jelentette be, hogy befejeződött az a hadgyakorlat, amelyet Dél-Oroszországban, az ukrán határ közelében tartottak a múlt héten.

Liszenko egy korábbi hétfői sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az ukrán fegyveres erők az elmúlt napokban egyszerre négy felől támadják a szeparatistákat: a megyeszékhelyeknél, Donyecknél és Luhanszknál, valamint Alcsevszk-Szahanov, illetve Torez-Sznyizsne irányban. A szóvivő azt mondta, hogy a kelet-ukrajnai szakadárok komoly veszteségeket szenvedtek, ugyanakkor konkrét adatokat nem hozott nyilvánosságra. Állítása szerint a kelet-ukrajnai szeparatisták mellett harcoló orosz zsoldosok körében pánikhangulat uralkodik, tömegesen dezertálnak.

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök hétfőn azt közölte újságírókkal, hogy már 50 ezer főre nőtt a kelet-ukrajnai szeparatisták ellen indított "terrorellenes hadműveletben" részt vevők létszáma.

Kijevben továbbra sem zárják ki annak lehetőségét, hogy az orosz hadsereg humanitárius segítségnyújtás ürügyén benyomul Kelet-Ukrajnába.

Petro Porosenko ukrán elnök a múlt hétvégén kijelentette, hogy Kijev kész elfogadni humanitárius segítséget, de csak akkor, ha az egy nemzetközi misszió lesz, kizárólag ukrán katonai kísérettel, és ha az ukrán határőrség által ellenőrzött átkelőhelyeken halad át.

Kapcsolódók

Kimaradt?