Putyin gyanús segélyszállítmánya miatt aggódnak Brüsszelben

Kétszáznyolcvan kamionból álló orosz segélyszállító konvoj indult kedden Ukrajnába a nyugati figyelmeztetések ellenére. Kijev attól tart, hogy az orosz erők a humanitárius akció ürügyén esetleg benyomulnak a keleti országrészbe. A Nemzetközi Vöröskereszt korábban azt közölte, hogy a két szembenálló féltől független módon bonyolítaná a humanitárius akciót.

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség tájékoztatása 280 kamionból álló konvoj indult Moszkva közeléből Kelet-Ukrajnába, ami azt jelenti, hogy minden bizonnyal eltart néhány napig, amíg a szállítmány megérkezik az onnan nagyjából ezer kilométerre délnyugatra fekvő területre. "Mindenről megállapodtunk Ukrajnával" - mondta Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a Business FM orosz gazdasági rádiónak adott interjújában.

Laurant Corbaz, a vöröskereszt illetékes vezetője esti nyilatkozatában azt közölte, hogy a humanitárius misszió megkezdése előtt az orosz hatóságoknak részletes tájékoztatást kell nyújtaniuk arról, hogy milyen mennyiségű és fajtájú segélyt terveznek eljuttatni a kelet-ukrajnai lakosságnak, továbbá a szállítás és a raktározás követelményeiről is, ám mindez még nem történt meg.

A vöröskereszt a tervezett segélyakcióról tárgyalásokat folytatott mind az orosz, mind az ukrán féllel, és Moszkva és Kijev tudomására hozták: a segélynyújtás a Nemzetközi Vöröskereszt alapelveinek megfelelően csakis független és pártatlan módon történhet.

Barroso figyelmeztette Putyint

Hétfőn a humanitárius segélyszállítmánnyal kapcsolatban ellentmondásos értesülések láttak napvilágot. Vlagyimir Putyin orosz elnök tényként jelezte José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének, hogy Oroszország segélyszállító konvojt készül indítani Kelet-Ukrajnában a vöröskereszttel együttműködve.

Barroso viszont óva intette Oroszországot bármiféle ukrajnai katonai beavatkozástól, és figyelmeztette Putyint, hogy az egyoldalú katonai beavatkozás elfogadhatatlan Ukrajnában, bármilyen ürüggyel is hajtsák azt végre, beleértve a humanitáriust is.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ezt megelőzően azt állította, hogy Moszkva megállapodott Kijevvel a humanitárius misszióról. Kijevben ezt nem erősítették meg, de nem is cáfolták.

A Nemzetközi Vöröskereszt illetékes vezetője a Luhanszkban, illetve más kelet-ukrajnai körzetekben kialakult humanitárius helyzetet rendkívül súlyosnak nevezte. Utalt arra, hogy ezrek vannak víz, áram és mindenfajta orvosi ellátás nélkül.

Kapcsolódók

Kimaradt?