Békéltető szerepet vár Erdogantól az EU

Az Európai Unió arra szólította fel hétfőn az előző napon Törökország elnökévé választott Recep Tayyip Erdogant, hogy töltsön be békéltető szerepet a török társadalomban – írja a hirado.hu

"Gratulálunk a megválasztásához és bízunk benne, hogy a békéltető szerepét fogja betölteni (...) és arra fog törekedni, hogy a török társadalom minden közösségét, hitét, érzékenységét, véleményét és életmódját képviselje" - írta közös üzenetében Herman Van Rompuy, az uniós országok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

A két uniós vezető hangsúlyozta, hogy Törökország EU-tagjelöltként, szomszédos államként, kereskedelmi téren és szövetségesként egyaránt kulcsfontosságú partnere az Európai Uniónak.

Recep Tayyip Erdogan, aki 2003 óta vezette a kormányt Törökországban, már az első fordulóban megnyerte vasárnap az ország történelmének első közvetlen elnökválasztását. Törökország Erdogan vezetése alatt vált regionális gazdasági hatalommá. Ellenfelei viszont attól tartanak, hogy iszlamista gyökerei és a másként gondolkodókkal szembeni türelmetlensége miatt elnöksége alatt az 1923-ban Kemal Atatürk által megalapított világi köztársaság, NATO-tagállam és európai uniós tagjelölt ország távolabb kerül az atatürki - vagyis a világi államot hirdető - eszméktől. Alkotmánymódosítási terveit politikai ellenlábasai máris hevesen bírálják.

Barroso és Van Rompuy üzenetében emellett abbéli reményét is kifejezte, hogy Erdogan továbbra is támogatni fogja a kurd kérdés és a ciprusi helyzet rendezését.

Kapcsolódók

Kimaradt?