Már 232-re nőtt a törökországi bányarobbanás áldozatainak száma

Törökországban 232-re nőtt szerdán napközben a bányarobbanás és az utána keletkezett tűz halottainak száma – mondta a török miniszterelnök. Recep Tayyip Erdogan ellátogatott a tragédia helyszínére, az Isztambultól nagyjából 250 kilométerre délre található Somaba. Az utolsó adatok szerint nagyjából 190 bányászról nem tudják, mi lehet velük.

A török kormányfő háromnapos gyászt rendelt el a szerencsétlenség miatt, a zászlókat félárbocra eresztik az országban. Erdogan elhalasztotta egynapos albániai látogatását, hogy a helyszínre mehessen.

A hatóságok szerint a szénbányában műszakváltáskor történt robbanás. Sokan még a tárnában vannak, a mentés folyamatos. Az idő múlásával egyre valószínűbb, hogy a halottak száma tovább nő.

Törökország eddigi legsúlyosabb bányakatasztrófája 1992-ben történt: az akkori gázrobbanásban 262 munkás halt meg a Fekete-tenger partján fekvő Zonguldakban.

Isztambulban több száz tüntető gyűlt össze a somai bányát üzemeltető társaság, a Soma Holding központjánál.

Taner Yildiz energiaügyi miniszter korábban azt mondta, hogy a robbanás idején összesen 787-en voltak a bányában, és eddig 363 embert mentettek ki közülük – emlékeztet az AP hírügynökség.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?