Leszámolásra készül a török kormányfő

Bejelentette pártja győzelmét a kulcsfontosságúnak tekintett helyhatósági választáson hétfőre virradóra Recep Tayyip Erdogan török kormányfő, és azzal fenyegetőzött, hogy ellenlábasai megfizetnek azért, amiért összeesküvést szőttek a megbuktatására. 

A szavazatok 85 százalékának összesítése alapján az Erdogan vezette, iszlám vallásban gyökerező, konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) a szavazatok csaknem 45 százalékát gyűjtötte össze. Az ellenzéki Köztársaság Néppárt (CHP) a voksok 29 százalékával a második helyen van, a Nemzeti Cselekvés Pártja (MHP) pártja pedig közel 15 százaléknyi voksot szerzett. 

"Csalatkozniuk kell azoknak, akik támadták Törökországot" - hangoztatta pártszékháza erkélyéről Erdogan több ezer híve előtt. "Nem adjuk meg magunkat Pennsylvaniának, és az onnan kinyúló csápoknak" - mondta Erdogan, és ezzel az egyesült államokbeli Pennsylvániában élő Fethullah Gülen befolyásos hitszónokra, fő belpolitikai ellenfelére utalt, aki az elmúlt évtizedekben jelentős befolyásra tett szert a rendőrségre és az igazságszolgáltatásra. Törökországban Erdoganhoz hasonlóan sokan gondolják úgy, hogy Gülen Pártja, a Hizmet (Szolgálat) áll a kormányfő tekintélyét megtépázó korrupciós botrányok mögött. 

Erdogan azzal fenyegetőzött, hogy most számonkérés következik, és "megfizetnek" azok, akik veszélybe sodorták az ország nemzetbiztonságát. "Holnaptól valószínűleg lesznek egyesek, akik menekülni fognak" - hangoztatta Erdogan. Kemény szavaiból hírügynökségek arra következtetnek, hogy Erdogan úgy érzi, a kulcsfontosságú helyhatóságoi választáson felhatalmazást kapott a néptől arra, hogy leszámoljon politikai ellenlábasaival.  

Hatalma még stabil

A 11 éve hivatalban lévő Erdogan tekintélyét letartóztatások és korrupciós botrány kísérik, ám hatalma még mindig stabilnak mondható, még a Twitter mikroblog és a YouTube videomegosztó portál letiltására tett kísérletei nyomán rázúdult külföldi bírálatok ellenére is. Ennek hátterében egyrészt a cselekvésképtelen és megosztott ellenzék, másrészt a kormányfőt tűzön-vízen át támogató, vallásos muszlim középosztály áll, amely Erdoganban látja helyzete felvirágzásának zálogát. 

Megfigyelők szerint a kérdés most az, miként hat majd a vasárnapi választás kimenetele a hatvanéves politikus következő lépéseire, például azzal kapcsolatos döntésére, hogy ringbe száll-e nyáron az államfői tisztségért. Erdogan korábban azt hangoztatta, hogy otthagyja a politikai pályát, ha a helyhatósági választáson az AKP nem az élen végez.

Kapcsolódók

Kimaradt?