A Twitter után a YouTube a következő áldozat Törökországban

A török közmédia szerint a hatóságok blokkolták a YouTube-ot. A videómegosztó a Twitter sorsára juthat, bár a mikroblog-oldalt elvileg már újra elérhetővé tették.

A YouTube-on nemrég egy hangfelvétel jelent meg, amelyen a török külügyminiszter, a hírszerzési főnök valamint katonai és külügyi vezetők egy esetleg szíriai beavatkozásról vitáztak - emlékeztet a hvg.hu által idézett AP hírügynökség.

A TIB török telekommunikációs hatóság hivatalos közlése szerint "adminisztratív lépéseket" tettek a YouTube ellen, de ezeket egyelőre nem indokolták. A török miniszterelnök múlt csütörtökön a közösségi oldalak betiltásával fenyegetőzött, majd másnap, pénteken ez részben valósággá is vált: lelőtték a Twitter Törökországban, a felhasználók jelentős része belépéskor csak a távközlési hatóság üzenetét láthatta, amely szerint bírósági döntések alapján a hozzáférést megtagadták.

Erdogan tíz nappal a török önkormányzati választások előtt tévébeszédében úgy fogalmazott: "A Twittert és a hasonló dolgokat gyökerestül fogjuk kitépni. Egyáltalán nem érdekel, hogy mit szól hozzá a nemzetközi közösség. Mindenki meglátja majd, hogy milyen erős a török köztársaság" – idézte a miniszterelnököt az Anadolu török hírügynökség. A tiltás miatt sokan tettek panaszt, illetve fordultak bírósághoz. Az EU is bírálta emiatt Törökországot

Szerdán egy ankarai közigazgatási bíróság végül elrendelte a Twitter törökországi blokkolásának feloldását.

Kapcsolódók

Kimaradt?