Rövid szünet után újra keresik a maláj repülőt

Kedden a rossz idő miatt kénytelenek voltak felfüggeszteni a keresést, de szerdán újraindult az eltűnt maláj gép maradványai utáni kutatás az Indiai-óceán déli részén. Az ausztrál tengerészeti hatóság (AMSA) szerint tizenkét repülő vesz részt az újraindult keresésben.

Az HMAS Success ausztrál hadihajó is átvizsgálja azt a területet, ahol hétfőn két gyanús tárgyat is találtak. A Hósárkány nevű kínai jégtörő és több kínai hajó is a helyszín felé tart. A legújabb adatok alapján sikerült az átvizsgálandó területet az ötödére leszűkíteni.

Kedden több mint száz tüntető, többségében az utasok hozzátartozóivonultak Malajzia pekingi nagykövetségéhez, ahol a gép ügyében a pontos tájékoztatást követelték. Szerintük a malajziai hatóságok nem megfelelően kezelték az eltűnt gép ügyét, a maláj légitársaság, a kormány és a hadsereg felelőseinek megbüntetését követelték.

A pekingi kormány hétfő este azoknak az információknak, bizonyítékoknak és elemzéseknek az átadására szólította fel Malajziát, amelyek alapján Kuala Lumpúrban bejelentették, hogy az eltűnt gép az Indiai-óceánba zuhant.

Nadzsib Razak malajziai miniszterelnök rendkívüli sajtótájékoztatójánjelentette be hétfő este, hogy a brit légibaleset-vizsgáló hatóság (AAIB) és az Inmarsat nevű brit műholdcég további vizsgálatokat végzett, és az elemzésük alapján arra jutottak, hogy az MH 370-es járat utolsó pozíciója az Indiai-óceán közepén volt. Az utasok családtagjaival is közölték, hogy minden kétséget kizáróan nincs túlélő.

A Malaysia Airlines MH-370-es járata, egy Boeing 777-es 227 utassal és 12 fős személyzettel a fedélzetén Kuala Lumpurból indult Pekingbe március 8-án.

Kapcsolódók

Kimaradt?