Hivatalos: biztos, hogy odaveszett a maláj gép

A Malaysia Airlines MH370-es számú, két és fél héttel ezelőtt eltűnt utasszállító gépének legutolsó ismert pozíciója olyan távol volt minden lehetséges leszállóhelytől, hogy minden bizonnyal a tengerbe veszett - jelentette be Najib Razak maláj miniszterelnök.

A hatóságok műholdas adatok alapján végeztek újabb számításokat, hogy beazonosítsák a Malaysia Airlines gépének lehetséges pozícióját, és arra jutottak, hogy a legutolsó ismert helye az Indiai-óceánban az ausztráliai Perth-től délre volt, márpedig ez a pont annyira távol áll minden lehetséges leszállóhelytől, hogy az MH370-es maláj utasszállító minden bizonnyal az óceánban végezte – közölte a kormányfő.

A döntő erejű információkat a brit Inmarsat műholdtársaság és a brit légibaleseteket vizsgáló csoport (AAIB) szolgáltatta, és úgy fest, hogy kizárólag ezekre, nem pedig esetleges tengerben talált roncsokra alapozva jutottak arra a következtetésre, hogy a gép elveszett - jegyzi meg a BBC tudósítása.

A BBC tudósítása szerint a maláj gépen utazók rokonai a bejelentést megelőzően SMS-üzenetet kaptak, amely szövege szerint "a Malaysia Airlines mélységesen sajnálja", de feltételezésük szerint az MH370-es gép minden kétséget kizáróan elveszett és a fedélzeten utazók közül senki nem élte túl. A szöveges üzenet szerint ahogyan a kormányfő bejelentésében is hallható lesz, kénytelenek elfogadni immár azokat a bizonyítékokat, amelyek szerint a gép az Indiai-óceánba veszett.

A maláj kormány a miniszterelnök tájékoztatása szerint kedden további információkkal szolgál majd a repülőgép felkutatásáról.

Kapcsolódók

Kimaradt?