Egyre több gyanús részlet derül ki az eltűnt maláj gépről

Nem kizárt, hogy terroristák akciójának köszönhető a maláj légitársaság Boing 777-esének szombati eltűnése. Negyven hajó mellett huszonkét repülőgép is részt vesz az eltűnt repülőgép utáni kutatásban, amelyről a hatóságok is elismerték: a radarok valóban jelezték, hogy a gép eltűnése előtt visszafordult.

A vs.hu szerint Kína, Vietnam, Malajzia és a Fülöp-szigetek egyaránt rendelkezésre bocsátott hajókat és repülőgépeket a szombaton eltűnt gép felkutatására, bár egyelőre nem találtak roncsokat, amelyek arra utalnának, hogy a gép esetleg a tengerbe zuhant volna. Az amerikai hadiflotta egy rombolót küldött, fedélzetén két helikopterrel. Útnak indult továbbá az okinavai amerikai támaszpontról egy repülőgép, amely fedélzetén a kutatáshoz használható különleges radarberendezés van.

A vietnami légierő gépei szombaton két olajfoltot is láttak a Dél-kínai-tengeren abban a térségben, ahol a repülő a feltételezések szerint eltűnt. Két, egymástól mintegy 500 méterre párhuzamosan húzódó, 15-20 kilométer hosszúságú olajfolt lebegett a vízen.

A Malaysia Airlines bejelentette, hogy egy katasztrófahelyzetek kezelésére szakosodott atlantai céggel együttműködve folytatja a gép keresését. Emellett az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság is nyomozócsoportot küldött Malajziába, és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is bekapcsolódott a történtek kivizsgálásába.

Washingtoni illetékesek azzal indokolták az FBI szerepvállalását, hogy amerikai állampolgárok is voltak a gépen, illetve tisztázni szeretnék, hogy terroristáknak köze lehetett-e a Boeing 777-200-as gép eltűnéséhez. Hisammuddin Hussein malajziai közlekedési miniszter sem rejtette véka alá, hogy a hatóságok a terrorcselekménye lehetőségét is vizsgálják.

Már szombaton gyanússá vált, hogy a gép két utasa lopott, egy osztrák és egy olasz állampolgár nevére kiállított útlevéllel jutott fel a gépre. Vasárnap azonban a malajziai hatóságok közölték, hogy legalább két másik állampolgár azonosságát vizsgálják külföldi nagykövetségek közreműködésével, illetve amerikai szakértők segítségével átfésülik az egész utaslistát.

Rövid időn belül - ha bebizonyosodik - ez lenne a második olyan katasztrófa, amely egy Boeing 777-est érint. Tavaly júliusban az Asiana Airlines ilyen típusú gépe San Franciscóban landoláskor kicsúszott a leszállópályáról, egy része teljesen kiégett. Még mielőtt a gép érintette volna a betont, farokrésze nekicsapódott egy tengeri védőgátnak, és leszakadt. A gépen 291 utas és a személyzet 16 tagja utazott, hárman meghaltak, több mint száznyolcvanan megsérültek.

Pekingbe az utasok hozzátartozói egy hotelben várják óráról órára a híreket. Még reménykednek, hogy viszontláthatják szeretteiket, már csak azért is, mert a malajziai légierő parancsnoka vasárnap délelőtti sajtóértekezletén megerősítette: a radarok valóban jelezték, hogy a gép eltűnése előtt valószínűleg visszafordult.

Az időközben érkezett hírügynökségi jelentések egyre pontosabb számokat közölnek az utasokról. Eddig annyit lehet tudni, hogy a Kuala Lumpurból Pekingbe tartó Boeing 777-200-as típusú gépen 227 utas és a személyzet 12 tagja tartózkodott.

Az utasok 14 különböző állam polgárai voltak, a legtöbben - 154-en - kínaiak. Négy francia (három közülük a pekingi francia gimnázium tanulója), 38 malajziai, 7 indonéz, 6 ausztráliai és 3 amerikai volt köztük. Vasárnap közölte a Freescale Semiconductor nevű, integrált áramköröket gyártó amerikai vállalat, hogy 12 malajziai és 8 kínai alkalmazottja volt a gépen. Kínai művészek 29 fős csoportja is az utasok között volt, Kína különböző városaiból érkeztek Pekingbe, hogy onnan együtt utazzanak Malajziába egy képzőművészeti kiállításra.

Kapcsolódók

Kimaradt?