A Föld legeldugottabb területéig is eljuthatott az eltűnt maláj gép

Saját területén is kutatásokat kezdett Kína, hátha nyomára bukkan a tíz nappal ezelőtt eltűnt malajziai utasszállító repülőgépnek.

A Malaysia Airlines Boeing 777-es gépét, amelyről eredetileg azt feltételezték, hogy a Maláj-félsziget térségében tűnt el, az északi légifolyosó térségében keresik Kínában - idézte a pekingi sajtó az ország malajziai nagykövetét.

A nagykövet azt is bejelentette, hogy a hatóságok a repülőn utazó valamennyi kínai állampolgár esetében megvizsgálták a személyes körülményeket, hátteret, és egyikük esetében sem találtak arra utaló jelet, hogy terrorizmussal állna kapcsolatban.

A repülő keresése jelenleg Malajzia kérésére most már Ausztráliától egészen Kazahsztánig kiterjed. A nyomozók szerint a gép még hét órával a felszállása után is jelet adott egy műholdnak és akár a Föld egyik legeldugottabb területéig, az Indiai-óceán déli részéig is eljuthatott.

A kutatási terület legészaknyugatibb zónájában Kazahsztán, az Indiai-óceán déli részén pedig Ausztrália csatlakozott a fedélzetén 239 emberrel március 8-án eltűnt, Pekingbe tartó repülőgép utáni kereséshez – közölte a maláj védelmi miniszter.

Szakértők szerint az MH370-es járat Thaiföldön keresztül elméletileg elérhette volna Kazahsztánt, de az mindenképpen feltűnt volna a közép-ázsiai ország hatóságainak. A kazah polgári repülési hatóság ezzel szemben azt közölte, hogy a kérdéses napon nem észlelt illetéktelen berepülést légterébe. A maláj légitársaság kilenc európai járata vette igénybe a kazah légteret március 8-án.

Kapcsolódók

Kimaradt?