Vilnius: a munkavacsora sem hozott változást Ukrajna ügyében

Az európai vezetők a csütörtök esti munkavacsora alatt sem tudták meggyőzni az ukrán elnököt, hogy írja alá a történelmi jelentőségű társulási szerződést az Európai Unióval – közölte a litván elnök.

Úgy tűnik, hogy az érvek nem győzték meg Viktor Janukovicsot - mondta újságíróknak a vacsora után Dalia Grybauskaite. „Mindeddig nem változtak a pozíciók. A helyzet egy hét alatt lényegében nem változott (...) s kevés a remény, hogy pénteken meglegyen az aláírás" - tette hozzá.

„A tagállamok újból felsorakoztatták az érveiket az ukrán elnöknek. Sajnos ő nem beszélt megállapodásról, aláírásról, csak Ukrajna gazdasági gondjairól. Azt akarja, hogy ezeket a problémákat az unió és Oroszország közösen oldja meg" - magyarázta Grybauskaite.

Az unió vezetőivel a kétnapos csúcs elején tartott koordinációs tanácskozás után a litván elnök kijelentette, hogy a részt vevő országok vezetői készek egész éjszaka dolgozni, hogy a lehető legnagyobb eredményt érjék el a csúcson. Szavai szerint ilyen eredmény lehetne az ukrán-EU társulási és szabadkereskedelmi szerződés aláírása.

Az ukrán kormány a múlt hétfőn jelentette be, hogy felfüggeszti a 2012 márciusában megkezdett társulási tárgyalásokat, amelynek eredményét, az EU-ukrán társulási szerződést Brüsszel ezen a héten akarta aláírni.

Kapcsolódók

Kimaradt?