Mégsem mérgezték meg Jasszer Arafatot?

Nincs elég bizonyíték arra, hogy Jasszer Arafat volt palesztin vezető mérgezését biztosra vehessük – állítja egy orosz jelentés az index.hu szerint. A dokumentum szerint a svájci kutatók eredményei nem elég meggyőzőek. A palesztin közvéleményt nem lepte meg a mérgezés gyanúja, Arafat haláláért sok palesztin vezető kimondva-kimondatlanul Izraelt okolja.

Szinte biztos, hogy Jasszer Arafatot megmérgezték polóniummal – állították svájci kutatók egy a héten nyilvánosságra hozott jelentésben. A dokumentumban, ami az al-Dzsazírán jelent meg, a Lausanne-i Jogi Orvostudományi Központ kutatói 83 százalékra tették a mérgezés valószínűségét.

Az orosz jelentés óvatosabban fogalmaz: bár az oroszok is magas radioaktív sugárzási szintet találtak, de szerintük „a vizsgálat enyhén alátámasztja a feltételezést, hogy a halál oka polónium-210 mérgezés lett volna″.

A korábban publikált 108 oldalas svájci  jelentés szerint természetellenesen magas volt Arafat bordáinak és medencecsontjának polónium-tartalma, ugyanezt mutatták ki a földben is, mely lebomló szerveivel összekeveredett. A mintákat novemberben vették, miután a halott palesztin vezető testét exhumálták egy ciszjordániai mauzóleumból.

„A palesztinoknak abba kéne hagyniuk a minden alapot nélkülöző vádaskodást, mindennek van határa. Semmilyen formában nincs közünk az esethez, ez minden″ – kommentálta az eseményeket Yigal Palmor izraeli külügyi szóvivő.

Kapcsolódók

Kimaradt?