Koronavírus: Olaszországban, Dél-Koreában és Iránban egyre durvul a járvány

Vasárnap öt újabb országban is megjelent a koronavírus: Ecuadorban, Azerbajdzsánban, Csehországban, Örményországban és a Dominikai Köztársaságban. Ezzel párhuzamosan 1783 új megbetegedés volt világszerte, ami új csúcs, azaz gyorsulva nő a fertőzöttek száma. Kínán kívül már 8545 fő a megerősített megbetegedések száma, és közben vasárnap 20 új halott volt a koronavírus miatt, így Kínán kívül összesen 126-ra nőtt az elhunytak száma.

Dél-Koreából vasárnap éjfélig 476 új esetről számoltak be, vagyis több mint kétszer annyi új megbetegedés történt egy nap alatt, mint Kínában - foglalja össze az MTI. Az összes fertőzött száma Dél-Koreában ezzel 4212-re nőtt, és meghaladta azoknak a betegeknek a számát, akiket Hupej tartománynak a járvány által második leginkább sújtott városában tartanak nyilván. A Vuhantól észak-nyugatra fekvő, mintegy 9 milliós Hsziaokanból eddig 3518 fertőzöttről számoltak be. A városban 120 ember halt bele a betegségbe, és vasárnap éjfélig 2397-en gyógyultak fel.

Iránban pár napja 100-200 közötti beismert megbetegedésről szóltak a hírek, mostanra már csaknem 1000-nél járnak és ebből 54 elhunytat mondanak az iráni hatóságok. Ez 5 százalék feletti halálozási ráta lenne, ami kiugróan magas a többi országhoz képest, így az a valószínűbb, hogy sokkal magasabb az iráni tényleges megbetegedések száma.

Olaszországban vasárnap 556 új megbetegedést regisztráltak, ami meredek gyorsulást jelent és már 1700-nál jár az összes megbetegedett száma és 34-en el is hunytak szám emiatt. Közben Kínában két nap gyorsulás után vasárnap újra kevesebb, 202 volt volt a friss betegek száma és ezzel kissé 80 ezer fölé nőtt az összes megbetegedés száma. Ezzel együtt kedvező, hogy a válságos állapotúak száma is meredeken csökken és az elhunytak száma 2912-re nőtt (42 fő), ez kis gyorsulást jelent a szombati 35 főről.

Kínában a napi új fertőzöttek száma Kínában utoljára január 23-án volt 300 alatt, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a járvány január 23. és február 2. között már tetőzött az országban – emlékeztet az MTI. A friss számok alapján a járvány mostanra túlnyomórészt a kiindulópontjának számító, közép-kínai Vuhan városára korlátozódik, az új esetek közül ugyanis 193-at jelentettek Hupej tartomány székhelyéről, és csupán hatot a tartományon kívülről, Kína egyéb területeiről.

A napi halálozások közül 32 eset történt Vuhanban. A Kínában diagnosztizált összes fertőzés közül több mint 49 ezret a 11 milliós városban észleltek, vagyis az esetek több mint 60 százaléka Vuhanra korlátozódik.

Kapcsolódók

Kimaradt?