A török hadsereg szerint elfoglalták az északkelet-szíriai Rász el-Ajnt

Négynapi csatározást követően elfoglalták az északkelet-szíriai Rász el-Ajnt – közölte szombaton a török hadsereg, az állítást azonban cáfolta a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ernyőszervezet.

A török védelmi minisztérium közleményében azt írta, hogy a Béke forrása kódnevű hadműveletet siker koronázta az Eufrátesz folyótól keletre fekvő Rász el-Ajn településnél, amelyet ellenőrzésük alá vontak.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet viszont arról számolt be, hogy a település még mindig ellenáll, folytatódnak a harcok. Az AFP helyszíni tudósítója szerint pedig a török hadsereg és szíriai segéderői behatoltak a városba, de még mindig vannak összecsapások.

Az SDF cáfolta az értesülést. Marván Kamislo, a szervezet sajtótisztviselője azt mondta, hogy a török katonák súlyos tüzérségi támadást követően törtek be Rász el-Ajn ipari negyedébe, ahonnan a kurd irányítás alatt álló erők taktikai okokból visszavonultak. Az összecsapások folytatódnak a török határhoz legközelebb fekvő városrészben.

Az északkelet-szíriai kurd kormányzat szombaton azt közölte, hogy a török hadművelet miatt mintegy 191 ezer ember kényszerült elhagyni az otthonát. Az ENSZ pénteken úgy becsülte, hogy százezernyi ember hagyta el korábbi lakhelyét a török offenzíva következtében.

Szíriát meg kell szabadítani a külföldi katonai erőktől – vélekedett Vlagyimir Putyin orosz elnök az RT orosz, a Sky News Arabia arab nyelvű csatornának és a szaúdi al-Arabíja hírtelevíziónak adott interjúban. Szavait az orosz sajtó is idézte. Putyin hangoztatta, hogy mindenkinek, aki törvénytelenül tartózkodik bármilyen ország területén, távoznia kell onnan, és ez minden országra vonatkozik. Hozzátette, hogy a Szíriában tartózkodó orosz erők készen állnak a távozásra azt követően, hogy az új, törvényes szíriai kormány közli Moszkvával, a továbbiakban nincs szüksége (katonai) segítségére.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?