Százezrek tüntettek a klímavédelemért Ausztráliában

Legalább 300 ezren vonultak utcára Ausztráliában az éghajlatváltozás feltartóztatását követelve, kétszer annyian, mint az előző ilyen megmozduláson.

A Fridays for Future (Péntekenként a jövőért) mozgalom aktivistái szerint azonban a résztvevők száma ennél nagyobb is lehet, mert nem kapták meg az adatokat az összes helyszínről. Jelentős létszámú tüntetéseket tartottak többek között Sydney-ben, Brisbane-ben és Melbourne-ben. Az Ausztrália középső részén található Alice Springsben százak feküdtek le a földre, és tettették halottnak magukat (die-in).

A csendes-óceáni szigetvilágot különösen érzékenyen érinti a globális felmelegedés a tengerszint emelkedése miatt. A Salamon-szigeteken is tüntettek: fűszoknyát viselő, fapajzzsal felszerelkezett gyerekek jelentek meg a tengerparton, hogy szolidaritásukat fejezzék ki a globális mozgalommal. Thaiföldön több mint 200 fiatal rohanta meg a környezetvédelmi minisztériumot, és feküdt le a földre, halottnak tettetve magát. Az üvegházhatást okozó gázok legnagyobb kibocsátójának számító Kínában nem engedélyezték a tiltakozást.

A Fridays for Future kezdeményezésein százezrek vesznek részt világszerte. A pénteken kezdődő nemzetközi figyelemfelhívó hét keretében csaknem 160 ország több mint 2600 városában szerveznek megmozdulásokat. Ezek célja, hogy azonnali intézkedésekre sarkallják az ENSZ szeptember 23-án kezdődő klímacsúcs-értekezletén részt vevő politikai vezetőket a klímakatasztrófa elkerülése érdekében.

Kapcsolódók

Kimaradt?