Külügyi delegációt vezetett Borbély László Budapestre

Magyarország segíti és támogatja az erdélyi magyarság törekvéseit - mondta Balla Mihály, a magyar országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, amikor szerdán a Parlamentben fogadta a román képviselőház külügyi bizottságának delegációját.

Balla Mihály a megbeszélés utáni sajtótájékoztatón elmondta, a két ország szempontjából fontos kérdések között áttekintették a gazdasági, kulturális és kisebbségi témákat, továbbá tárgyaltak a magyarországi románokról is.

Borbély László, a román képviselőház külügyi bizottságának elnöke - aki egyben az RMDSZ politikai alelnöke - szólt arról: Románia alkotmánymódosítás előtt áll, és szeretnék elérni, hogy az alaptörvény mondja ki: a kisebbségek is államalkotó tényezők, és ismerjék el a magyart regionális nyelvként ott, ahol a magyarság többségben él.

Kitért arra is, hogy a szintén napirenden lévő területi átszervezés esetében a RMDSZ "a magyarság érdekeit sértő tervezettel nem fog egyetérteni".

Balla Mihály azt mondta, bízik abban, hogy a törvényalkotásban megfontolják majd azokat a javaslatokat, amelyeket a romániai magyar szervezetek - adott esetben az RMDSZ - az oktatásügyben, illetve a romániai közigazgatás átszervezésével kapcsolatban megfogalmaznak. A fideszes politikus reményét fejezte ki, hogy a két bizottság továbbra is rendszeresen, évente legalább egyszer találkozik, és a következő ülést még az idén megtarthatják Bukarestben.

Kimaradt?