Szijjártó: a tartós párbeszéd enyhítheti a magyar–román feszültségeket

A magyar diplomácia célja, hogy konstruktívan és minél kevesebb feszültséggel tisztázzák az erdélyi magyarság helyzetét érintő vitás kérdéseket – fogalmazott Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter miután román kollégájával, Teodor Meleșcanuval beszélt pénteken a Kína–Kelet-Közép-Európa együttműködés Dubrovnikban zajló csúcstalálkozóján.

Szijjártó közölte: az elmúlt időben mind a magyar, mind a román kormány sokat tett azért, hogy a korábban sok feszültséggel teli viszonyt enyhíteni tudják. Hozzátette azonban: még most is több nyitott kérdés van a magyar–román kapcsolatokban, s az elmúlt időben több olyan esemény is történt a magyar nemzeti közösséggel kapcsolatban Romániában, amelyek „joggal ébresztettek aggályokat”.

A miniszter úgy látja azonban, hogy sem a két országnak, sem a magyar nemzeti közösségnek nem érdeke, hogy még feszültebb legyen a kapcsolat, ezért sokkal jobb, hogy ha ezeket a vitás kérdéseket „szemtől szemben, személyesen beszéljük meg”. Bebizonyosodott, hogy ha kitartóan tárgyalnak e kérdésekről, mint például a marosvásárhelyi katolikus líceum ügyéről, akkor azok előbb-utóbb megoldódtak – mondta Szijjártó Péter.

A miniszter kiemelte: azon vannak, hogy a magyar kisebbség helyzetét érintő vitás kérdéseket „a lehető leggyorsabban, a legkonstruktívabban, a lehető legkevesebb feszültséggel” tudják tisztázni.

A román külügyminiszter nem nyilatkozott a megbezsélésről, és a tárca sem adott ki közleményt erről.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?