banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Magyar himnusz Felvidéken: az MKP az államfőhöz fordul, a DAC tulajdonosa dacol a törvénnyel

Petíciót indít, és vétót kérve Andrej Kiska, szlovák államfőhöz fordul a felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP) annak a jogszabálynak a megváltoztatása miatt, amely nyilvános rendezvényeken csaknem teljesen betiltaná a külföldi országok - köztük a magyar - himnuszának eléneklését. Ezt az MKP vezetői pozsonyi sajtótájékoztatójukon jelentették be csütörtökön.

A pozsonyi törvényhozás március 27.-án elfogadta az állami jelképekre vonatkozó törvény egy olyan módosítását, amely nyilvános rendezvényeken arra az esetre korlátozza a külföldi országok himnuszának eléneklését, amikor a helyszínen jelen van az érintett országnak hivatalos küldöttsége.

A Bugár Béla vezette Most-Híd vegyes párt képviselőinek többsége által is megszavazott módosítás tartalma csütörtökön vált szélesebb körben is ismertté, s komoly közfelháborodást váltott ki a felvidéki magyarság körében.

A tervek szerint május 15.-én hatályba lépő módosítás, helyi megfigyelők szerint leginkább a sportrendezvényeken történő himnuszéneklés tiltását célozhatta. A jogszabályban az előírások megsértése esetén 7 ezer euróig terjedő bírság lehetőségével is számolnak.

„Harminc évvel a rendszerváltás után jutottunk el oda, hogy törvénnyel megtiltják himnuszunk eléneklését, s ezzel megtiltják identitásunk megélését is” – hangsúlyozta Menyhárt József, az MKP elnöke. A Most-Híd képviselőinek voksaira utalva kiemelte: rendkívüli súlyúnak tartja, hogy a jogszabályt magyar képviselők is megszavazták, ami precedens, hiszen az elmúlt száz évben nem volt példa arra, hogy magyarok által választott magyar képviselők akarják lerombolni a magyar identitást. Az MKP elnöke bejelentette: felszólítják Andrej Kiska államfőt, hogy ne írja alá a kifogásolt törvényt, juttassa azt vissza a parlamentbe. Hozzátette: a törvény megváltoztatása érdekében petíciót is indítanak.

Az MKP elnöke felsorolta a pozsonyi törvényhozásba magyar szavazatokkal jutott azon képviselők nevét, akik a jogszabályra igennel voksoltak. „Felszólítjuk ezeket az embereket - nem biztos, hogy magyar képviselőként kell őket említeni -, hogy adják vissza képviselői mandátumukat” – jelentette be Menyhárt József.

Az MKP által indított aláírásgyűjtés petíciós bizottságának elnöke Berényi József, az MKP volt elnöke, jelenleg egyik európai parlamenti képviselője lesz. Berényi elmondta: a petíció szövegezése még folyamatban van, de az már biztos, hogy nem az eredeti törvény visszaállítását fogják kérni, hanem annak teljes megváltoztatását. Őry Péter, az MKP Országos Tanácsának elnöke elmondta: az elfogadott korlátozást folytatásként tekinti, annak a törvénynek a folytatásaként, amely a nemzeti zászlók használatát tiltotta meg a stadionokban. "Ez egyértelműen mutatja, hogy a nemzeti szimbólumok használatának lehetőségét kell jogi normával biztosítani" - mutatott rá Őry, hozzátéve: a petíciót az újonnan megválasztott - júniusban beiktatásra kerülő - államfőnek, Zuzana Caputovának is figyelmébe ajánlják.

A történtekre a Most-Híd közleményben reagált közösségi oldalukon. Ebben elismerték, hogy hibáztak, s azt írták: nem engedik meg, hogy a korlátozás életbe lépjen. "A hibát mielőbb orvosoljuk, a frakcióban pedig levonjuk a személyi konzekvenciákat" - írták.

Világi Oszkár: amíg én vagyok a DAC tulajdonosa, énekelni fogják a magyar himnuszt a stadionban

Világi Oszkár, a DAC tulajdonosa is véleményt nyilvánított a magyar himnusz éneklését tiltó törvény kapcsán. A törvény beterjesztésekor ugyanis egy érdekes érv is előkerült. Dušan Tittel képviselő, egykori válogatott focista ezt mondta: „Amikor a DAC kilencezer szurkolója énekli a magyar himnuszt, kipróbálhatjuk, és nem tudom, hogy jóleső érzése támad-e majd ettől annak, aki ellátogat erre a mérkőzésre és nem magyar nemzetiségű.“

Világi a Pátria Rádiónak adott interjúban csodálkozását fejezte ki a törvény elfogadása fölött, szerinte 19. századi elvekre épül. Úgy véli, Tittel képviselőnek inkább azt kellene elérni, hogy Rózsahegyen énekeljék a szlovák himnuszt, ahelyett, hogy a magyart próbálja betiltani (Tittel a rózsahegyiek sportigazgatója).

Világi azzal folytatta, hogy amíg ő a klub tulajdonosa, „a DAC-stadionban mindenképpen fogják énekelni a magyar himnuszt”,  továbbá „ha megbüntetnek bennünket érte, akkor ezt a büntetést is megfizetjük“. Világit meglepte, hogy ilyen sok képviselő támogatta ezt a törvényt.

A tulajdonos a portálnak csütörtökön úgy nyilatkozott: ez hibás döntés, amely „ódivatú gondolkodás” eredménye. A nemzeti öntudatot - folytatta - nem mások rovására kell építeni, mert az nem hatékony út, ha másokat próbálnak korlátozni. A szlovákiai stadionokat járva azt tapasztalja, hogy a szlovák himnuszt nem éneklik, és szerinte a szlovák parlament képviselőinek erről kellene elgondolkodniuk. Világi Oszkár kiemelte: a himnuszéneklés kifejezi hovatartozásukat és senki ellen nem irányul. Úgy fogalmazott: ha nem változik a törvény, akkor készek megfizetni a büntetést, vagy kitalálnak valamit, amivel korlátozni lehet a végrehajtását. "Van néhány ötletem, de erről még korai lenne beszélni" - jegyezte meg.

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?