Törvénymódosítás: büntethető Szlovákiában a magyar himnusz eléneklése

Május 15-től büntetendő Szlovákiában annak a külföldi országnak a himnuszát elénekelni, amelyiknek a helyszínen nincs hivatalos küldöttsége. A törvénymódosítást még a múlt héten fogadta el a pozsonyi parlament, de csak most számolt be róla a szlovákiai magyar sajtó.

A himnuszéneklésre vonatkozó tiltás az állami jelképeknek fokozottabb védelmet biztosító, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) által beterjesztett tervezetbe került be, és akár 7000 eurós pénzbüntetéssel is sújtja az előírás megszegőit. Kizárólag jogi személyek - cégek, civil szervezetek, önkormányzatok vagy akár sportklubok - sújthatók pénzbírsággal. A jogsértés tényéről a járási hivatalok dönthetnek.

A parameter.sk beszámolója szerint a törvénymódosítást a 13 tagú a Most-Híd frakcióból kilencen szavazták meg, köztük a magyar nemzetiségű képviselők is, kivéve a szavazás során tartózkodó Cséfalvay Katalint és Peter Kresákot, valamint a betegsége után jelenleg otthon lábadozó Bugár Béla pártelnököt és Peter Antalt, akik nem voltak jelen az ülésen.

A DAC-ra szabták?

A felvidéki portál szerint a törvénymódosítást a szlovák nacionalisták nem is titkoltan a dunaszerdahelyi DAC labdarúgócsapatára szabták; a szlovákiai magyar csapat szurkolói körében már hosszú évek óta hagyomány, hogy minden mérkőzés kezdetekor - hazai pályán, de idegenben is - eléneklik a magyar himnuszt.

A tervezet eredetileg csak a himnusz lejátszására vonatkozó tiltást tartalmazta. Parlamenti vitája során az egyik beterjesztő, az egykori válogatott focista Dušan Tittel azzal érvelt az egyik felszólalónak, hogy bizonyára sosem volt focimeccsen a dunaszerdahelyi MOL Arénában.

„Ajánlanám magának, hogy menjen el Dunaszerdahelyre egy meccsre, szívesen elmegyek magával, amikor a DAC 9 ezer szurkolója énekli a magyar himnuszt... Kipróbálhatjuk, és nem tudom, hogy jóleső érzése támad-e majd ettől” – érvelt az SNS sportolóból lett politikusa.

Értelmezhető a törvény

A parameter.sk által megszólaltatott jogász szerint a törvénymódosítás értelmezhető. Mivel feltételként szabja meg a külföldi delegáció jelenlétét külföldi himnuszok eléneklésének lehetőségéhez bizonyos eseményeken, szerinte nem kizárható, hogy ezáltal bizonyos esetekben akár a szurkolók által sporteseményeken elénekelt magyar himnuszt is lehet majd törvénysértőnek tekinteni.

A jogász szerint mivel a törvény nagyon általánosan fogalmaz, akár az is törvénysértőnek tekinthető, ha például Dunaszerdahelyen egy március 15-i koszorúzáson, ahol nincs jelen magyar küldöttség, a megemlékezés végén az egybegyűltek eléneklik a magyar himnuszt.

Kapcsolódók

Kimaradt?