Védelme alá vette a neten segítséget kérő szaúdi nőt az ENSZ

Úgy tűnik, a magát egy hotelszobában elbarikádozó szaúd-arábiai nő segélykiáltását meghallották, és megmenekülhet családjától.

Mint arról hétfőn beszámoltunk, a 18 éves Rahaf Mohhamed Alqunun a családon belüli erőszaktól tartva a közösségi médián keresztül kért segítséget. A bangkoki reptér hotelében barikádozta el magát, tartva attól, hogy a thaiföldi hatóságok deportálják.

A twitterező nő sikeresen hívta fel a figyelmet az ügyére. Többen megszólaltak, az Amnesty International szervezet közel-keleti programvezetője figyelmeztette a thai hatóságokat, hogy nem adhatják ki a nőt Szaúd-Arábiának, amennyiben jogsérelem érheti. Az ausztrál zöld-párti Sarah Hanson-Young szenátor saját kormányát kérte, hogy segítsenek a menedékkérelemben.

Az ENSZ Menekültügyi Főbizottsága, akiket a szaúdi fiatal nő az üzeneteiben korábban megszólított, bejutott a hotelszobába hozzá, és a hatóságokkal is egyeztettek.

Rahaf Mohhamed Alqunun végül visszakapta útlevelét és ideiglenes tartózzkodási engedélyt is kapott, így elhagyta a szobát. Jelenleg az ENSZ védelme alatt áll, közölték a The Guardiannel. A hírek szerint ugyanakkor édesapja is a helyszínen volt, találkozni akart vele. Erre egyelőre nem került sor. A fiatal nő egy bangkoki hotelben tartózkodik, amíg az ENSZ a menekültstátuszát készíti elő, hogy egy biztonságos harmadik országba nyújthasson be menedékkérelmet.

Többről van szó

Az ügy kapcsán megszólalt többek között Mona Eltahawy egyiptomi-amerikai újságíró is, akinek a muszlim nőkről írt könyve magyarul is elérhető.

 


Eltahawy a Twitteren azt üzente: a szaúdi nő forradalmat fog szítani országában, sokan mondják majd, hogy igaza van. Azok a feminista nők és férfiak, akiket elzártak, fel fogják számolni azt a felügyeleti rendszert, amely a patriarchális rendszer alapját adja - mondta.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?