Megkezdődtek a félidős választások Amerikában

Megkezdődött a szavazás kedden az egyesült államokbeli félidős kongresszusi és helyi választásokon.

A szövetségi képviselőház egészét és a szenátus egyharmadát megújító kongresszusi választásokon a szavazók gyakorlatilag értékelik Donald Trump amerikai elnök eddigi hivatali tevékenységét, és az eredmény befolyással lesz elnöksége második felére. A helyi választásokon 36 kormányzó személyéről, alsó- és felsőházak megújításról és számtalan helyi ügyben döntenek.

Elsőként – közép-európai idő szerint 11 órakor – a keleti parti Vermont államban nyitották meg a szavazóhelyiségeket, majd 12 órakor több más keleti parti államban, de a keleti parti időzónában nyíltak meg szavazóhelyiségek 13 órakor is. A voksolás a szavazókörzetekben helyi idő szerint reggel hét órakor kezdődött meg.

Noha a félidős választásokon a részvétel általában kisebb szokott lenni, mint elnökválasztáskor, sajtókommentárok szerint ezúttal a korai szavazás alapján nagyarányú részvételre lehet számítani, hiszen több mint 31 millióan adták le voksukat előre.

A választások részleteiről, esélyeiről, a demokrata párt belső átalakulásáról és Trump eszközeiről itt írtunk korábban.


Jelenleg a washingtoni kongresszus mindkét háza republikánus többségű, vagyis mindkét ház a republikánus párti elnököt, Donald Trumpot támogatja. A demokraták abban bíznak – és a felmérések és az előrejelzések is ezt támasztják alá –, hogy többséget szereznek a képviselőházban, és ezzel megakadályozhatják vagy legalább késleltethetik az elnök egyes terveinek megvalósítását. A többség megszerzéséhez a Demokrata Párt képviselőjelöltjeinek 23 bársonyszéket kell elhódítaniuk a republikánusoktól a 435 fős alsóházban.

Kapcsolódók

Kimaradt?